Ušli su tamo gde NIKO NIJE i otkrili NEVIĐENI SVET!

Autor: Republika

Razonoda

30.03.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amazonija je bila daleko razvijenija pre evropske kolonizacije, nego što se pre smatralo. Arheolozi su u brazilskoj džungli pronašli neverovatnu lokaciju na kojoj je možda bilo smešteno oko milion ljudi, a ovo otkriće moglo bi da promeni sve što znamo o misterijama Amazonije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Amazonija

Oni su otkrili do sad neviđeni 81 rad na zemlji duboko u amazonskim prašumama, uključujući utvrđena sela, puteve, trgove i farme. Istraživači smatraju da je na ovom području bila civilizacija sa populacijom od oko milion ljudi, čiji je vrhunac bio između 1250-1500. godine.

Neki od pronađenih geoglifova, što je arheološki termin za linije urezane na tlo, bile su široke i do 400 metara.

- Arheolozi smatraju da se u džungli krije još stotine ovakvih lokacija, u vidu niza naselja. Izgleda da je ovo bio mozaik kultura – izjavio je Žonas Gregorio de Souza, autor studije.

Iako istraživači ne mogu da kažu da li su naselja bila ujedinjena pod jednom državom ili političkim entitetom, autori studije kažu da su meštani verovatno govorili aravačkim jezicima i da su delili slične kulturne običaje.

Narod Aravak čini grupa domorodačkih ljudi koji govore povezane jezike i koji su naseljavali ovaj region hiljadama godina, naveo je "Biznis insajder", a prenosi blic.rs.

Poput nedavnog otkrića lokacije majanske civilizacije u džungli Gvatemale, naselja u Brazilu su prvo pronađena uz pomoć satelitskih slika i "lidara" – radara na letelici. Kad su lokacije primećene, tim arheologa je potvrdio otkriće tradicionalnom posetom na terenu.

Na 24 lokacije koje su iskopali u regionu Mato Groso, južnom kraju Amazonije gde prašume ustupaju pred savanom, arheolozi su pronašli dokaze o postojanju složenih nizova međusobno povezanih putnih mreža, farmi i velikih, utvrđenih sela izgrađenih na humkama oko kojih su bili odbrambeni kanali i nasipi.

Istraživači su pronašli ukrašenu keramiku i gomile crne, bogate zemlje, što je ukazivalo na to da je područje bilo korišćeno za poljoprivredu.

- Mnogi u Americi sada misle da su drevne šume u stvari napušteni vrtovi – rekao je Kristofer Fišer, arheolog Univerziteta Kolorado, koji nije bio uključen u studiju.

Ovo otkriće menja postavku rođenu u vreme kad su arheolozi i antropolozi bili usko fokusirani na Zapad i mislili da kompleksna civilizacija nije mogla da nastane u tropskim regionima.

Novo istraživanje objavljeno je juče u žurnalu "Priroda komunikacija" (Nature Communications).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading