OSAM MESTA na kojima je zabranjeno fotografisanje!

Autor: Republika

Razonoda

29.03.2018

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako odlučite da fotografišete neka od ovih mesta, možete biti novčano kažnjeni ili čak završiti iza rešetaka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Na nekim mestima ćete debelo platiti ako opalite selfi!

Na nekim drugim mestima verovatno ćete samo proći uz bujicu uvreda, ali u svakom slučaju trudite se da ne vadite foto-aparat kad ih posetite. 

Amsterdam 

U glavnom gradu Holandije greh je fotografisati u Crvenoj četvrti, koja je najpoznatija po mnogobrojnim bordelima. Njihovi vlasnici preziru slikanje prostitutki u izlogu, tako da, ako se odlučite na fotografisanje, a slučajno vas neko uhvati, budite spremni da će vam razbiti foto-aparat, a u gorem slučaju, možda i vas. 

Južna Koreja 

Zemlja u kojoj su "paparaci" potpuno drugačiji, s obzirom na to da je zabranjeno fotografisati žene (u bilo kom javnom prostoru) bez njihovog pristanka. Kršenje ovog pravila može se protumačiti kao seksualno agresivno ponašanje, pa može rezultovati novčanom kaznom do 7.000 evra. U najgoroj varijanti, možete biti kažnjeni i zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina. 

Sjedinjene Američke Države 

U zemlji "hrabrih i slobodnih“ nećete proći kao u Južnoj Koreji. Ipak, Amerikanci su najosetljiviji na fotografisanje privatnog vlasništva (prvenstveno se misli na nekretnine), tako da bi bilo dobro dobiti dozvolu vlasnika pre nego se odlučite na to. Najvažnije je od svega da poštujete znakove zabrane. 

Ujedinjeni Arapski Emirati 

Slikanje zabranjenih stvari smestiće vas u zatvor do tri meseca, a usput ćete novčanik olakšati za 1.500 evra. Na mnogim lokacijama zabranjeno je upotrebljavati kamere, a uz to neka vam na pamet ne pada ni slikati zgrade vlade, mostove i palate šeika. Zabrana slikanja palata čak je propisana i zakonom.

Severna Koreja 

Vrlo jednostavno – bez dozvole zabranjeno je slikati apsolutno sve. Ipak, ako ste se već odlučili da posetite severniju od dve Koreje, budite spremni da poštujete pravila. Iz hotela ne izlazite bez vodiča i ne slikajte bez njegove dozvole, jer biste u protivnom mogli snositi vrlo neugodne sankcije. 

Engleska 

Fotografisati za svoj užitak možete šta god želite, ali ako želite bilo koju fotografiju u komercijalne svrhe, za to morate dobiti posebnu dozvolu. Na primer, trg Trafalgar i Parlament za komercijalne svrhe možete fotografisati jedino uz dozvolu londonskog gradonačelnika. 

Japan 

U Zemlji izlazećeg sunca zabranjeno je fotografisanje određenih hramova i Budinih kipova. U nekima zabrana važi samo manji deo godine, dok je u drugim zabrana permanentna, stoga, čitajte natpise i ne upadajte u nevolje. 

Alžir 

Prilično konzervativna zemlja, naročito njen južni deo. Fotografisati možete jedino uz dozvolu, dok za fotografisanje žena morate tražiti dozvolu njihovih muževa ili očeva. Takođe, najstrože je zabranjeno slikanje mostova i vojnih objekata, piše Pun kufer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading