Ajnštajn se samo NJOJ otvarao: NISAM POSTIGAO PUNO, A MNOGI MI ZAVIDE!

Autor:

Razonoda

18.03.2018

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Između Alberta i Marije Ajnštajn bile su dve godine razlike. Tokom detinjstva su bili najbolji prijatelji, pošto jer je Albert, kasnije poznati naučnik, bio veoma sramežljiv. Ostali su bliski celoga života, a samo se Mariji, kažu upućeni, Ajnštajn, najčešće pismima, otvarao i poveravao joj tajne.

RepublikaFoto: pixabay.com
Samo je njegova sestra njemu ulivala nadu

Ta pisma će se početkom maja naći u ponudi aukcijske kuće "Kristi", a dolaze iz kolekcije Marije Ajnštajn. 

Sadrže i do sada neviđenu fotografiju Ajnštajna kao dečaka od pet godina, jedino sačuvano pismo naučnika ocu Hermanu Ajnštajnu, a pisma, razglednice i fotografije datiraju između 1897. i 1951. godine. 

 - Ono što je neverovatno jeste da je ceo život bio jednako blizak sa sestrom kao što je bio i u detinjstvu. Jasno je da kada piše njoj, sve maske padaju. Bio je jako svestan svega što se od njega očekivalo, posebno nakon što je postao poznat, ali jedino pred njom pokazuje neke od slabosti -  kaže Tomas Vening iz kuće "Kristi". 

Foto: twitter.com/stampquilts
Marija, Ajnštajnova sestra

- Što se nauke tiče već neko vreme nisam postigao baš mnogo. Mozak se isključuje s vremenom i nadolazećom starošću, i to nije preterano neprijatno. Takođe, znači da sam manje odgovoran za svoje postupke u kasnim godinama - napisao je Ajnštajn samo devet godina nakon što je formulisao teoriju relativiteta. 

Devetnaest godina kasnije napisao je: "Srećan sam sa svojim radom, iako u ovoj i drugim stvarima shvatam kako je genijalnost mladih dana iza mene".

Svojim pismima sestri, koju je premalo viđao, proslavljeni fizičar piše i o svojim hobijima poput sviranja violine i jedrenja, pa sve do turbulentnog odnosa sa prvom suprugom Milevom Marić. Ipak, vrlo je retko pisao o svojim dostignućima u nauci. 

- Mi u fizici teturamo po mraku, svako je potpuno skeptičan oko onoga u šta njegov kolega veruje celim srcem - piše Express.hr. 

Svi su konstatno pod stresom, nema odmora. Barem se tešim time da su mnoga moja dostignuća postala temelj naše nauke", kaže u jednom pismu Ajnštajn, a Vening navodi kako je to jedan od retkih trenutaka kada se osvrnuo na svoj veliki uspeh. 

 - Postao sam jako voljen, i mnogi mi zavide -  napisao je pomirljivo i iskreno fizičar sestri i njenom suprugu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading