Ko bi rekao da ova namirnica sprečava prehladu?!

Autor: nezavisne.com

Razonoda

17.03.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cink je jedan od malobrojnih minerala koji se u organizmu čovjeka nalazi u tragovima. Izuzetno je važan za prevenciju prehlada i hroničnih infekcija, normalan rad organizma, njegov rast i razvoj.

RepublikaFoto: pixabay.com

Savršen je antioksidans, pomaže zarastanju rana, sprečava uvećanje prostate. Otklanja impotenciju, a kod steriliteta utiče na stvaranje testosterona. Bitan je i za rast i razvoj novorođenčadi.

Pomaže u oporavku ćelija, reguliše rad štitaste žlijezde koja kontroliše metabolizam, a predstavlja ključni element u svakom procesu gubljenja suvišnih kilograma. Održava vitalnim naša čula mirisa i ukusa, a kosu čini sjajnijom.

Cink treba uzimati u zimskim mjesecima i to neprekidno šest do osam nedjelja, savjetuju stručnjaci. Iskustva su pokazala da na nivou sluzokože grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru dalje u organizam. Ukoliko se ne unosi u dovoljnim količinama može da dođe do pada imuniteta, mentalne letargije, sporog zarastanja rana, sklonosti ka infekcijama, opadanja kose, smanjenja broja spermatozoida, kao i slabljenja seksualnog nagona.

Cinka najviše ima u koštunjavom voću, posebno u bademima, pasulju, siru, pšeničnim klicama. Nalazi se i u zrnima žitarica, spanaću, boraniji, grašku, jajima, mlijeku, sjemenu bundeve, pivskom kvascu. Ima ga i u govedini, živinskom tamnom mesu, nemasnoj svinjetini i morskim plodovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading