Ove stvari nasledili ste od VAŠE MAJKE - otac nema veze s tim!

Autor:

Razonoda

07.03.2018

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zna se da majke utiču na mnoge stvari kod dece - od samopouzdanja do ponašanja. Verovali ili ne, i način na koji starimo, pa čak i ćelavost kod muškaraca posledice su gena koje nasleđujemo od ženskog roditelja!

Kakva majka - takva ćerka

Inteligencija

Veliko istraživanje škotskog univerziteta u Glazgovu, tokom kojeg su ispitali više od 12.600 mladih između 14 i 22 godine starosti, utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. Najveći uticaj imala je majka. Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na majčin. Američki naučnici potvrdili su u svom istraživanju da žene češće prenose gene koji oblikuju dečju inteligenciju jer se prenose X hromozomima, kojih žene imaju dva, a muškarci jedan.

Problemi sa spavanjem

Ako dete ima problema sa spavanjem, i za to mogu da se "okrive" mame. Istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Medicine prošle godine upućuje na to da mame prenose svoje dobre ili loše navike spavanja na decu i da deca majki koje imaju problema s nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju od svojih vršnjaka. Zanimljivo je da naučnici nisu pronašli istu povezanost s očevima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Starenje

Način na koji starimo takođe zavisi od majčinih gena. Naučnici sa nemačkog Instituta Max Planck otkrili su da DNK iz mitohondrija, koji nasleđujemo isključivo od majke, može delimično da kontroliše starenje. Ali, istraživanje je sprovedeno na miševima, a ne na ljudima, pa su naučnici istakli da su za potvrdu ove teze potrebna dalja istraživanja.

Vreme ulaska u menopauzu

I godine u kojima žene prolaze kroz menopauzu može da bude faktor nasleđen od mame.Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na više od 2.000 žena otkrilo je da se i prerana i zakasnela menopauza (pre 45. i posle 55. godine) nasleđuju od majke.

Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu, imaju šest puta veću šansu da bude isto i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije važna isključivo i samo genetika, jer i stil života takođe može da igra veliku ulogu. Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije.

Ćelavost kod muškaraca

Čak i sklonost ka ćelavosti kod muškaraca delimično može da potiče sa majčine strane. U ovom slučaju nisu zanemarivi ni očevi geni, ali veliki deo problema skriva se u X hromozomima, a jedan više nose žene. Sinovi najčešće od majki nasleđuju i daltonizam, iako one same nemaju taj poremećaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading