Rešena jedna od najvećih svetskih misterija: EVO KAKO SU GRAĐENE DREVNE PIRAMIDE!

Autor: Republika

Razonoda

01.03.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici iz Holandije, došli su do zaključka da je za izgradnju piramida i vuču odromnih kamenih blokova pomogla voda! Pesak ima manje trenja kada je mokar i smatra se da je bio polivan vodom, kako bi se blokovi lakše prenosili.

RepublikaFoto: pixabay.com
Piramide

Holandski naučnici veruju da su rešili viševekovno pitanje o tome kako su drevni Egipćani prenosili ogromne blokove kamena za izgradnju piramida. Koristili su vodu!

Fizičari Univerzititeta u Amsterdamu i tamošnje Fondacije za fundamentalna istraživanja materije su pošli od dosadašnje pretpostavke da su Egipćani blokove kamena tovarili na sanke i vukli kroz peščanu pustinju.

Naučnici su tome dodali ono što zna svako ko je šetao kroz pesak: mnogo je lakše hodati ako je pesak vlažan, nego ako je suv. Tako je i kada se vuku sanke - vlažan pesak kao podloga bitno smanjuje silu potrebnu za vuču tereta, piše RTS.

Da bi proverili ideju, naučnici su napravili laboratorijski model i izmerili silu potrebnu za pokretanje sanki po suvom, i po vlažnom pesku koji je i čvršći.

- Kada se voda doda pesku, nastaju "kapilarni mostovi" - sitne kapljice vode koje povezuju zrna peska. Vlažna površina pustinjskog peska (koji je znatno sitniji od rečnog ili morskog) dvostruko je tvrđa, izdržljivija od površine suvog peska. Sanke lakše klize preko takve, čvršće peščane površine i zato što se ispred vrhova sanki ne gomila pesak, što se dešava ako je pesak suv - navodi se u izveštaju holandskih stručnjaka.

Izveštaj je ove nedelje objavljen u časospisu Physical Review Letters, pod naslovom "Trenje pri klizanju na vlažnom i suvom pesku" (Sliding Friction on Wet and Dry Sand).

Nova teorija holandskih fizičara se ne zasniva samo na njihovoj pretpostavci. U grobu drevnog egipatskog vladara Đehutihotepa nalazi se freska na kojoj su prikazani radnici kako vuku sanke s velikim komadom kamena. Nacrtan je i čovek koji ispred sanki nešto sipa na tlo, najverovatnije vodu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading