6 TRIKOVA DA ZASPITE ZAČAS!

Autor:

Razonoda

20.02.2018

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Različiti lekovi i pilule za spavanje mogu da pomognu, ali takođe mogu i da imaju opasne propratne efekte. Zbog toga ih je najbolje izbegavati, ukoliko nisu prepisani od strane lekara. Dakle prvo pokušajte sa ovim vežbama, pa tek onda ako ne budete mogli da spavate obratite se lekaru za terapiju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Ovu veoma jedsnostavnu vežbu koja je poznata kao "4-7-8" popularizovao je britanski lekar Endrju Vejl, a pomoći će vam da zaspite za   manje od 60 sekundi

Vežba ima šest faza:

  • Postavite vrh jezika iza prednjih zuba gornje vilice, i džite ga tako da vam služi kao podsetnik na vežbu koju radite.
  • Zatim izdišite na usta, proizvodeći šuštajući zvuk dok to radite.
  • Polako zatvorite usta i počnite da dišete na nos, brojeći do četiri.
  • Potom, zadržite dah i izbrojte do sedam.
  • Izdišite brojeći do osam, kao u drugom koraku, proizvodeći šištanje.
  • Sve ovo ponovite tri puta.


Naučno objašnjenje ove tehnike je da ona dozvoljava čoveku da unese više kiseonika, kada broji do četiri, koji mnogo lakše ulazi u krvotok, kada broji do sedam, prenosi b92.net.

Brojanje do osam usporava ritam srca i ispušta više ugljen-dioksida u pluća, pa bi onaj ko praktikuje ovu vežbu, već nakon četiri ponavljanja, trebalo da bude "u zemlji snova".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading