SVETSKA MISTERIJA: Ogroman komad Zemlje nestao ispod Indijskog okeana

Autor: Republika

Razonoda

05.02.2018

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Geoid, ili oblik zemlje koji bi činili okeani samo pod uticajem gravitacije i rotacije Zemlje, bez vetrova i plima, pokazuje da golemi "komad" Zemlje - dublji od sto metara - doslovno nedostaje u Indijskom okeanu, piše Independent.

RepublikaFoto: pixabay.com

Već dugo naučnici pokušavaju da shvate kako je do toga došlo, a neke stare teorije kažu da su se ohlađene, guste okeanske tektonske ploče utisnule u Zemljinu koru, time napravivši depresiju.

- Ovaj problem je jedan od najvećih misterija vezanih za Zemlju i njenu formaciju. Ono što je fantastično jeste što to znači da postoji neki stvarni deficit mase i materijala negde duboko u zemlji, koji uzrokuje ovu, laički rečeno, rupu - kaže jedan od autora najnovije studije, profesor Otri Goš, sa Indijskog instituta za nauku.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Geophysical Research Letters", gde se tvrdi kako je propadanje materijala u Indijskom okeanu uzrokovano izdizanjem materijala na području kontinenta Afrike. Indijski potkontinent kreće se prema severoistoku, a "gura" ga i izdizanje vruće magme s dubine 300 do 900 kilometara na području Afrike, dok se istvremeno otvara "rupa" južno od Indije.

Anomalija je objašnjiva, ali naučnici ne znaju da li proces došao svom prirodnom kraju, ili će udubljenje nastaviti da raste, te će to tačno značiti za površinu Indijskog okeana, njegove struje, i tektoniku tog dela sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading