Prvi kit na svetu koji oponaša ljudski govor je orka Viki! (FOTO)

Autor:

Razonoda

01.02.2018

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati su kao najveća bića na zemlji... Međutim, kitovi su poznati i po vrlo razvijenim komunikacijskim veštinama koje različite jedinke, ali i cela jata, koriste za sporazumevanje. Novi eksperiment pokazuje da kit ubica, poznat kao orka, može da oponaša i ljudski govor.

 

 

Pre se smatralo da to mogu samo neke ptice, primati, foke, slonovi i delfini.

Naučnici tvrde da su snimili orku Viki kako za svojim trenerom ponavlja reči "zdravo" i "doviđenja", broji do tri pa čak i izgovara ime Ejmi, ime žene koja ga trenira. Ova 14-godišnja orka žživi u Marinlendu u francuskim Antibima i prva je na svetu za koju su naučnici zabeležžili kako ponavlja ljudske reči, prenosi Telegraf.

Ovaj poduhvat je tim veći kad se uzme u obzir da kitovi zbog evolucijskog prilagođavanja oglašavanja pod vodom imaju drugacije razvijene vokalne mogućnosti od ljudi.

Vokalna imitacija je odlika ljudskog govora, koja je uz druge kognitivne sposobnosti bila ključna za razvoj ljudske kulture, kažže Hose Abramson s univerziteta Komplutense u Madridu.

Orke u divljini žžive u jatima od kojih svako ima svoj dijalekt, uključujući pozive koji su potpuno jedinstveni. Za neke od takozvanih "klikova" čak se smatra da predstavljaju imena određenih jedinki.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Orka Viki može da oponaša ljudski govor

Svaki put kada bi dobro ponovila zvuk, Viki je za nagradu dobila ribu i tapšanje po glavi, dok je šest sudija ocenjivalo u kojoj meri se njena imitacija poklapa s originalnim zvukom.

Naučnici uključeni u istraživanje su zaključili da je ovo možda samo deo njenih vokalnih mogućnosti, koje bi mogle biti i veće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading