(VIDEO) OTKRIVENO NAJVEĆE BLAGO IKAD U OLUPINI NA DNU OKEANA!

Autor: Republika

Razonoda

30.01.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zlatne poluge, zlatnici i zlatna prašina vredni više od 50 miliona dolara, najveće izgubljeno blago u istoriji SAD koje je ležalo na dnu okeana više od 150 godina, uskoro će biti izloženo i stavljeno na prodaju u Kaliforniji.

RepublikaFoto: youtube.com/Karl Newman
Fotografija blaga sa dna mora

Zlatni tovar od 3.100 zlatnika, 45 zlatnih poluga i 36 kilograma zlatne prašine, otkriven 1988. godine u olupini parobroda "S.S. Centralna Amerika", trenutno se nalazi u improvizovanoj laboratoriji južno od Los Anđelesa.

Ovo blago se decenijama čišti ručno od rđe i prljavštine koje su se nakupile na novčićima i polugama dok su ležali na dubini od 2.134 metra ispod površine mora, kako bi zablistali punim sjajem uoči prvog javnog predstavljanja sledećeg meseca.

Parobrod "Centralna Amerika" nosio je vredan plen "Kalifornijske zlatne groznice" kada je u 1857. godine potonuo pod naletom uragana nedaleko od obale Južne Karoline.

U brodolomu se udavilo 425 ljudi i potonule su hiljade funti kalifornijskog zlata, što je dovelo do ekonomske panike.

Blago će biti javno izloženo u Kongresnom centru u Long Biču, južno od Los Anđelesa, u februaru.

Svo zlato će biti dato na prodaju, a kako se procenjuje, i najmanji zlatnik bi mogao da dostigne cenu od milion dolara zahvaljujući kombinaciji faktora rariteta i istorije koja stoji iza njega, izjavio je Dvajt Manlej, menadžer u kompaniji "Kalifornija Gold Marketing Grup" koja organizuje izlaganje i aukciju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading