Netaknuta zamrznuta grobnica pronađena u Sibiru: Misle da je u njoj sahranjena kraljevska porodica (FOTO) (VIDEO)

Autor: Republika

Razonoda

20.01.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arheolozi koji rade u južnom Sibiru su pronašli netaknute zamrznute grobnice gde postoji mogućnost da su sahranjeni pripadnici kraljevske porodice Sitijana. Ova grobnica postoji već 2.800 godina i veća je od fudbalskog terena. Smatra se da bi mogla da bude najstarija i najveća u regionu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sitijani su bili nomadski narod koji su dominirali evroazijskim stepama i pašnjacima od devetog veka pre nove ere pa sve do prvog veka pre nove ere.

Bili su autsajderi ali i veliki ratnici. Kada je pisao o petom veku pre nove ere Herodot je tvrdio da su oni pravili kapute od svojih žrtava, a da su njihove lobanje koristili kao čaše.

Iako ovaj narod nije gradio naselja, iza sebe su ostavili brojne grobnice koje su ispunjavali nakitom, oružjem, zaltom, bogato dekorisanim šoljama (na nekim su čak pronađeni i tragovi opijuma) kao i brojnom drugom robom.

Mnoge grobnice su napravljene na trajno zaleđenim zemljištima, a arheolozi su u njima otkrili zaleđene mumije, prenosi livescience.com.

Od sedamdesetih godina veka, arheolozi istražuju nekoliko grobnica u dolini Uiuk u Tuvi, ruskoj republici, severozapadno od Mongolije. Ovo područje ponekad nazivaju i sibirska "Dolina kraljeva", kako se zove mesto u Egiptu gde su preko 500 godina sahranjivani faraoni.

Tokom iskopavanja na planini poznatoj kao Aarhan 2 početkom 2000-ih, arheolozi su pronašli neoštećenu grobnicu gde su se nalazila tela muškaraca i žena, ali i oko 9.000 zlatnih predmeta.

Gino Kaspari, arheolog sa Univerziteta u Bernu, pretraživao je satelitske snimke oko ove grobnice, pišu svetski mediji, a prenosi telegraf. Sledeći korak je bio da se poseti spomenik, a švajcarsko-ruska ekspedicija je obišla ovu lokaciju 2017. godine.

Prema njihovom izveštaju, "zamrznuta grobnica" je očigledno bila pošteđena pljačke zbog teško dostupne lokacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading