BIZARNA IDEJA URODILA PLODOM: Studenti koji OVAKO koriste TOALET imaju niz POPUSTA!

Autor: Republika

Razonoda

29.07.2021

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Južnokorejski Univerzitet Ulsan došao je do zanimljive, ali i pomalo bizarne ideje koju su i ostvarili. Na ovom Univertizetu korišćenjem toaleta možete da platite kafu ili kupite voće ili knjigu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čo Đae-von, profesor urbanog i ekološkog inženjerstva na Nacionalnom institutu za nauku i tehnologiju Ulsan, dizajnirao je ekološki prihvatljivi toalet povezan sa laboratorijom koja koristi (fekalije) izmet za proizvodnju biogasa i stajnjaka.

Toalet BeeVi – naziv potiče iz dve reči pčela i vizija – koristi vakuumsku pumpu za slanje fekalija u podzemni rezervoar, smanjujući upotrebu vode. Tamo mikroorganizmi razlažu otpad na metan, koji postaje izvor energije za zgradu, napajajući plinski šporet, bojler za toplu vodu i čvrstu oksidnu gorivnu ćeliju, prenose Zanimljivosti dana.

 

 

Ako razmišljamo van okvira, fekalije imaju dragocenu vrednost za proizvodnju energije i stajnjaka. Tako sam ovu vrednost – fekalije, stavio u ekološki promet. Prosečna osoba izvrši nuždu oko 500 grama dnevno, što se može pretvoriti u 50 litara metana. Ovaj gas može da proizvede 0,5kVh električne energije ili se koristi za vožnju automobila oko 1,2 kilometra.

Čo je osmislio virtuelnu valutu koja se zove Ggool, što na korejskom znači med. Svaka osoba koja koristi ekološki toalet zarađuje 10 Ggool dnevno.

Studenti mogu da koriste valutu za kupovinu robe u kampusu, od sveže pripremljene kafe do instant šolje rezanaca, voća ili čak knjiga. Studenti mogu pokupiti proizvode koje žele u prodavnici i skenirati QR kod da bi platili Ggool-om.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading