(FOTO) POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA SREBRNA ČAŠA CARA DUŠANA: Skrivali je na NEVEROVATNOM MESTU

Autor:

Razonoda

03.07.2021

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Car Dušan je naručio 33 srebrne čaše koje su korišćene na njegovom dvoru, a jedna od njih je nađena u šupljini zida u priprati crkve Svetog Nikole u Drenovi u današnjoj Severnoj Makedoniji.

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ
Spomenik Stefana Dušana

Tanjir (čaša) Stefana Dušana pripada vrsti trpeznog posuđa i najverovatnije se koristio na dvoru srpskog cara sredinom XIV veka. Na to upućuje medaljon sa predstavom dvoglavog orla, koji je urezan u sredini čaše, dok se oko njega nalazi natpis: "Stepan car u Hrista blagoverni", piše Fejsbuk stranica Srpska srednjovekovna istorija.

Čaša je izrađena od srebra sa pozlatom, a njen prečnik je 18,5 centimetara bez drške. Pored središnjeg dela čaše, ukrašena je i njena delimično oštećena drška.

 

 

Ova čaša je pronađena u šupljini zida u priprati Crkve Svetog Nikole u Drenovi u današnjoj Severnoj Makedoniji, zajedno sa srebrnim prstenom koji na sebi ima predstavu orla i ime vlasnika Radoslava.

Tanjir (čaša) cara Stefana Dušana je deo stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading