(FOTO) OVO JE APARAT ZA MRŠAVLJENJE KOJI SE UGRAĐUJE U ZUBE! Korisnice šokirane, iako su izgubile kilograme: KAO SPRAVA ZA MUČENJE!

Autor: Republika

Razonoda

29.06.2021

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici sa Univerziteta Otago sa Novog Zelanda osmislili su spravu pomoću koje je sedam ispitanica za 15 dana izgubilo po više od šest kilograma, ali koja je izazvala ozbiljne kontroverze.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija 

Medicinski stručnjaci sa Univerziteta Otago s Novog Zelanda osmislili su u saradnji sa naučnicima iz Lidsa u Velikoj Britaniji spravu za mršavljenje koja bi trebalo da pomogne u borbi s gojaznošću, a koja se, ni manje ni više, nego ugrađuje u zube. 

Reč je o alatki, piše britanski Gardijan, nazvanoj "DentalSlim Diet Control", koja ima komponente magneta i kada se stavi na vilice bukvalno sprečava osobu da otvori usta više od dva milimetra. 

- To je prvi alat na svetu za mršavljenje koji pomaže u borbi protiv globalne epidemije gojaznosti - intra-oralni alat koji ograničava osobu tako da mora da konzumira samo tečnu hranu - objavio je Univerzitet Otago na Tviteru.

Kako je objašnjeno, alat u usta postavljaju zubari i to tako da ubuhvata i gornje i donje zube u zadnjem delu vilice. 

 

 

Neobičnu alatku mnogi su kritikovali i uporedili je sa srednjevekovnim spravama za mučenje. Isto su rekle i žene iz Dunedina na Novom Zelandu koje imaju problem s viškom kilograma i koje su ga nosile dve nedelje kako bi se hranile niskokaloričnom tečnom hranom.

- Teško ga je koristiti, samo nam je otežao život - saglasilo se svih sedam žena koje su učestvovale u ispitivanju, iako su, po podacima iz Britanskog dentalnog magazina, izgubile 6,36 kilograma za 15 dana, odnosno oko 5,1 odsto telesne težine. 

Jedna ispitanica se čak nije držala pravila tokom testiranja uređaja i konzumirala je hranu koju nije smela.

Profesor Pol Branton sa Univerziteta Otago kazao je da je alat pomogao uspostaviti nove navike.

- On je neinvazivna, reverzibilna, ekonomična i atraktivna alternativa hirurškim zahvatima - kazao je.

Branton je kazao i da će njihov alat biti siguran i pristupačan osobama koje se bave gojaznošću. 

Sa Univerziteta su poručili da se ne radi o brzom ili dugotrajnom alatu za mršavljenje već da je njegova svrha pomoći ljudima koji treba da idu na operaciju i ne mogu na nju dok ne izgube određeni broj kilograma.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading