ĐAVOLJA POSLA: OVO JE UBEDLJIVO NAJVEĆA SVETSKA MISTERIJA!

Autor: Republika

Razonoda

30.11.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bermudski trougao jedna je od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i đavoljim, a smešten je na severnom delu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika.

Foto: youtube.com/Discovery
Bermudski trougao

1. U Bermudskom trouglu u poslednjih sto godina izgubljeno je bar hiljadu života. Svake godine u proseku na ovom području, kojem je ime dao Vinsent Gadis u članku iz 1964. godine, nestane četiri letelice i dvadesetak brodova.

2. Mnogi veruju da misteriozne nestanke letelica i brodova uzrokuju podvodni vrtlozi koji se formiraju usled mešanja tople i hladne morske struje na ovom području.

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofor Kolumbo. U svom dnevniku je 8. oktobra 1492. godine napisao da je na tom području brodski kompas prestao da radi, a tri dana kasnije primetio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na severnom delu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Ipak, njegove granice nisu fiksne, pa se neobični događaji dešavaju i van tih okvira.

5. Unutar Bermudskog trougla, na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procenu podvodnog područja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center), gde američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavere veruju da je reč o nautičkom pandanu Područja 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su doživeli takozvanu ‘elektronsku maglu’. Pilot Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije.

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera avendžera američke vojske s 14 članova posade poletelo je iz Fort Loderdejla u Floridi do ostrvca Bimini.

Devedeset minuta nakon poletanja operateri su dobili signal da kompas u letelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena sva komunikacija. Letelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spasavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sever Zemlje. Ali Bermudski trougao jedno je od retkih mesta gde je situacija obrnuta, što stvara pometnju za mnoge brodove i letelice unutar ovog područja.

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru dogodila se u martu 1918, kada je nestao teretni brod USS Kiklop, dug 165 metara, na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10.000 tona mangana.

Brod je potonuo negde između Barbadosa i zaliva Česepik, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda koja su 1941. godine plovila sličnom rutom, piše infozona.rs.

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letelica.

U Tihom okeanu, uz obalu Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kojem je u periodu od dve godine u pedesetim godinama prošlog veka nestalo oko 700 moreplovaca, usled čega je područje proglašeno ratnom zonom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading