NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Menja se karta sveta, a OVO je promena kojom su svi ŠOKIRANI!

Autor: Republika

Razonoda

16.06.2021

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na svetu postoje četiri okeana - Veliki tihi, Atlantski, Indijski i Severni ledeni (arktički), ali zahvaljujući Nacionalnom geografskom društvu još jedan će se naći na kartama sveta.

RepublikaFoto: youtube.com/Christopher Scotese
Foto: Ilustracija

Prvi put posle više od sto godina, Društvo je najavilo da će Južni okean, vodenu površinu koje okružuje Antarktik, prepoznati kao peti svetski okean.

- Naučnici odavno znaju da postoji posebna ekološka regija oko Antarktika - izjavio je Aleks Tejt, geograf Nacionalnog geografskog društva. - Iako je Nacionalno geografsko društvo na mapama i ranije označavalo ovaj okean, nije ga i zvanično priznavalo zbog nedostatka šireg sporazuma.

U međunarodnoj naučnoj zajednici još nije postignut dogovor o imenu i granicama ove vodene površine. Zvaničnici Nacionalne okeanske i atmosferske uprave (NOAA) rekli su da je Savezna agencija vodeno telo prepoznala kao peti okean još 1999. godine, kada je američki Odbor za geografska imena odobrio naziv "Južni okean". Međutim, kada su 2000. Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji (IHO) preložene granice okeana, nisu se složile sve članice organizacije. Inače, Međunarodna hidrografska organizacija jedna je od glavnih referenci Nacionalne geografije kada je u pitanju savetovanje o imenima mesta.

Gde se nalazi Južni okean?

Vodena površina proteže se od obale Antarktika do 60. stepena južne geografske širine. Južni okean sadrži područja koja se najbrže zagrevaju na Zemlji, poput Antarktičkog poluostrva. Morski led na Južnom okeanu igra ulogu u određivanju okeanske cirkulacije i vremenskih obrazaca, a dalje zagrevanje moglo bi da "poremeti globalnu klimu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading