RUSI OŽIVELI BIĆE KOJE JE 24.000 GODINA BILO ZAROBLJENO ISPOD TONE LEDA U SIBIRU! Evo kako izgleda životinja OTPORNA NA SMRT!

Autor: Republika

Razonoda

08.06.2021

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski istraživači izvadili su iz sibirske reke Alajeze životinju koja je bila zamrznuta 24.000 godina, nakon čega je ona oživela i odmah počela da se reprodukuje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Ruski naučnici uspeli da iz tone leda u Sibiru "iskopaju" biće koje je bilo zarobljeno duže od 24.000 godina, nakon čega je ono, ni manje, ni više, nego oživelo. 

U pitanju je višećelijski mikroskopski organizam za koji su naučnici istakli kako je očigledno "otporan na smrt", a koji se ubraja u red životinjske vrste zvane rotatorija.     

Ona je duga od 0,4 do 2,5 milimetara, a iskopana je iz smrznute reke Alajeze na području ruskog Arktika nakon čega je odmah počela da se reprodukuje, budući da je biće kome za to nije potrebna seksualna aktivnost. 

- To je veliko otkriće jer su dosadašnja istraživanja ukazivala na to da bi takve rotatorije smrznute mogle da prežive najviše deset godina, a ne desetinama hiljada godina kao što nam je sada jasno. Štaviše, studija objavljena u ponedjeljak ukazuje da su njihove mogućnosti preživljavanja najverojatnije beskonačne - prenosi BBC.

 

 

Prema rečima Stasa Malavina s ruskog Instituta za fiziohemijske i biološke probleme tla, priča o rotatorijama je san mnogih pisaca naučne-fantastike. 

- Potrebne su nove studije kako bi se shvatilo na koji je način to neobično i jedinstveno biće uspelo da preživi tolike godine. Zato smo u laboratoriju zamrznuli brojne jedinke na kojima će se izučavati proces "oživljavanja". Dosadašnje analize pronađene jedinke ukazuju da je stara između 23.960 i 24.485 godina - istakao je Malavin. 

Rotatorije se nalaze u slatkovodnim staništima širom sveta. Poznate su po tome što mogu da prežive izuzetno teške životne uslove. Na primer ubrajaju se u organizme koji su najviše otporni na radijaciju, a mogu preživeti i u uslovima visoke kiselosti, smanjenog nivoa kiseonika i višegodišnje dehidracije.

BBC zaključuje kako postoje izveštaji o drugim višećelijskim organizmima koji su se nakon nekoliko hiljada godina vratili u život, poput nekih biljaka i crva, ali ovakav slučaj dosad nije otkriven.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading