10 BIZARNIH ZABRANA! U ovoj zemlji kažnjava se nošenje džinsa, čitanje Biblije, a za dremanje na poslu leti glava

Autor:

Razonoda

03.06.2021

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turisti koji bi želeli da posete ovu zatvorenu zemlju, posle ovog će dobro razmisliti koliko je to pametno

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim Džong Un

Kada je nekoliko turista pretprošle godine napravilo snimke sa ulica Pjongjanga i drugih gradova, pa su ih potom postavljali na društvene mreže, vlasti u Severnoj Koreji donele su odluku da drastično pooštre kontrolu na ulicama i po hotelima.

Epidemija koronavirusa stopirala je dolaske novih turista znatiželjnih kulture života ove neobične i hermetički zatvorene države, ali u 2021. godini sva je prilika da će, makar u njenom drugom kalendarskom delu, biti onih koji će ponovo put Pjongjanga.

Novinari uticajnog britanskog Gardijana, objavili su listu od 10 bizarnih zabrana koje su na snazi u Severnoj Koreji.

10 najbizarnijih zabrana u Severnoj Koreji:

1. Niko od stanovnika Severne Koreje (nije poznato odnosi li se ovo na turiste) ne sme da nosi plavi džins na sebi jer to podseća na “američki imperijalizam”.

2. Muškarci imaju izbor od 28 frizura kad idu kod frizera. Izmišljanje neke nove koju država ne preporučuje znači hapšenje. Mladi Korejci smeju da nose isključivo kratku kosu, dok oženjeni muškarci imaju malo veći izbor.

RepublikaFoto: pixabay.com

3. Kome god da se u vlasništvu pronađe Biblija ili pornografski sadržaj, sleduje mu smrtna kazna.

4. U slučaju požara, osoba koja je u opasnosti mora da iz kuće prvo iznese sliku vrhovnog vladara, pa tek onda ostale stvari u svom vlasništvu.

5. Vlast nudi narodu samo tri državna TV i radio kanala, kao i tri dnevna lista. Ko god da čita ili gleda nešto što nije prema državnim pravilima, biće uhapšen.

6. Osmi jun je dan kada je preminuo osnivač Severne Koreje Kim Il Sung. Tog dana nije dozvoljeno plesati i konzumirati alkohol, a stanovnici ne smeju ni da se smeju na ulici.

RepublikaFoto: pixabay.com

7. Narod Severne Koreje ima svoj internet, odnosno intranet pod nazivom Kwangmyong koji je osnovan 2000. godine. Samo 28 svetskih sajtova smeju da se koriste. Za ostale, ako se otkrije da se gledaju – sledi hapšenje.

8. Sve što kaže, naredi ili uradi vrhovni vladar Kim Džong Un mora se pozdraviti i aminovati. Kritika nije dozvoljena. Štaviše, ko mu protivreči, biće lišen slobode. Ako slučajno zadremate na sastanku na kojem je i vrhovni vođa, sledi smrtna kazna.

9. Ukoliko neka osoba počini zločin, naredne tri generacije u njenoj familiji, provešće automatski život u zatvoru.

10. Na bilo kakvim političkim izborima, uvek postoji samo jedan kandidat. Ko poželi da se suprotstavi najavljenom kandidatu, biće uhapšen. Samim tim, izbori su formalna stvar.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading