POSLE NJE ŽIVI SAMO PUSTOŠ: Ovo je najjača bomba!

Autor: Republika

Razonoda

27.11.2017

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste se pitali koja je bomba jača, atomska ili hidrogenska, kao i zašto, evo odgovora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Eksplozija koja ostavlja pustoš

Hidrogenske ili termonuklearne bombe su snažnije od atomske ili fisijske bombe, a razlika između ove dve bombe počinje na atomskom nivou. 

Kad se neutroni atomskog jezgra razdvoje, neki pogode jezgra okolnih atoma i njih razdvajaju. Rezultat je veoma eksplozivna lančana reakcija. Bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki su eksplodirale snagom od 15.000 do 20.000 tona TNT-a.Fisijske bombe (poput onih koje su bačene na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki tokom Drugog svetskog rata) nastaju cepanjem atomskog jezgra (nuklearnom fisijom).

S druge strane, prvi test termonuklearnog oružja, odnosno hidrogenske bombe u SAD-u u novembru 1952. godine, izazvao je eksploziju od 10.000.000 tona TNT-a.

Termonuklearne bombe počinju istom reakcijom fisije koja osnažuje atomske bombe, ali većina uranijuma ili plutonijuma u atomskim bombama je zapravo neiskorišćeno. Kod termonuklearne bombe, korak dalje predstavlja činjenica da postaje dostupno više eksplozivne snage bombe.

Pre svega, eksplozija kompresuje sferu plutonijuma-239, koji će biti podvrgnut fisiji. Visoke temperature i pritisak stvoreni fisijom plutonijuma-29 izazivaju fuziju hidrogenske bombe (nuklearna fuzija je proces tokom kojeg se više atomskih jezgara spajaju formirajući jedno teže jezgro).

Ovaj proces fizije oslobađa neutrone, koji se vraćaju u plutonijum-239, cepaju više atoma i pospešuju lančanu reakciju fisije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading