Znate li LEGENDU O JORGOVANU? Omiljeni srpski cvet krije PRELEPU PRIČU u kojoj se pominje i BOGORODICA!

Autor: Republika

Razonoda

17.04.2021

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toliko naših pesama je pomenut, ne možemo da zamislimo nijedno proleće bez njegovog mirisa, a vrlo često se i vezuje za srpski istoriju jer je cvet sa "dugim stažom" u našoj kulturi. U Srbiji gotovo da nema dvorišta u kom ga nema, ali da li ste dosad čuli legendu o jorgovanu?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo je legenda o tome kako je nastao jorgovan i možda baš zato nije slučajno što je obavezan detalj na Vaskršnjoj trpezi u našem narodu. I zaista, postoji neka posebna emocija koju on izaziva, simbol je čistote, prefinjenosti i okrenutosti prirodi.

Ljudi kažu, kada su razapeli Hrista, Presveta Bogorodica je skrušena bolom i obnevidela od plača hodala bez cilja, ne znajući kuda ide. Hodajući pod teretom bola, sela je da se odmori ispod jednog drveta prepunog lišća, ali ne i cvetova. Nikada nije ni cvetalo. Onako umorna je zaspala. Tada je sa drveta, polako počelo da pada lišće i nežno pokrivalo Presvetu Bogorodicu da je ugreje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada se Presveta probudila bilo joj je toplo.Videla je lišće po sebi. Pogledala je drvo iznad nje, bilo je potpuno bez lišća. Zato joj nije bilo hladno.

Blagoslovila je drvo:

RepublikaFoto: wikimedia.org/Bogorodica
Bogorodica

- Budi blagosloveno i mirišljavo zauvek.

U trenutku se drvo ispunilo zelenim listovima i prvi put je procvetalo mirisnim cvetovima. I tako sve do dana današnjeg. Tu negde, oko Vaskrsa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading