NIKOLA TESLA JE OVAKO TRENIRAO MOZAK! 3 navike koje svako može da uvede i praktikuje

Autor:

Razonoda

28.03.2021

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikola Tesla je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, ali je pored toga imao je oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Tokom svog života Tesla je neprestano radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Imao je i neobične navike poput spavanja samo dva sata. Međutim, ono što je postigao ne bi bilo moguće bez strogog skupa pravila za povećanje produktivnosti.

Veruje se da su ove vežbe nešto najbolje što možete da uradite za svoju psihu

1. Dobro razmislite pre nego što nešto preduzmete

Nikola Tesla je često govorio da je mogao da zamisli mašine i retko je crtao crteže pre početka radova na njihovoj konstrukciji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali osnovna ideja je da se jednostavno treba koncentrisati na konačni cilj. Za kreativno razmišljanje često je potrebno opustiti se i raditi na problemu u glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla opisuje postupak na sledeći način:

- Moja metoda je drugačija. Ne žurim sa konkretnim radovima. Kad dobijem ideju, odmah počinjem da gradim u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, popravljam i radim mašinu u glavi. Potpuno mi je nebitno da li turbinu testiram u glavi ili u radionici. Primećujem čak i ako mi ne ide dobro. Nema razlike, a rezultat je isti - napisao je Tesla.

Veliki naučnik nije rođen sa ovim veštinama, ali je kao dete radio određene vežbe za poboljšanje funkcije mozga, piše Dnevno.

RepublikaFoto: pexels.com

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je kreativnost u pitanju. Činilo se da i Tesla ima ovo mišljenje, i iako su njegove šetnje postale deo njegovog opsesivno-kompulzivnog ponašanja, tokom njih je imao nekoliko trenutaka "eureke".

3. Radite na problemima sami

Kao i mnogi inovatori i kreativni likovi, i Tesla je zastupao tezu da tokom stvaranja i razmišljanja treba biti sam.

Evo jednog od njegovih čuvenih citata:

Um je oštriji i koncentrisaniji u samoći i neprekidnoj samoći. Nijedna velika laboratorija nije potrebna za razmišljanje. Originalnost potiče iz samoće bez uticaja koja šteti našem kreativnom umu. Budite sami, to je tajna pronalazača, budite sami, tada se rađaju ideje - tvrdio je Tesla.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading