DA LI JE OVO REALNO? U Pljevljama pao sneg koji nema kapi vode, ne topi se pod plamenom upaljača (video)

Autor:

Razonoda

25.03.2021

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac iz sela Borovica kod Pljevalja objavi je snimak na kom pokazuje kako se sneg koji pao pre nekoliko dana ne topi po vatrom upaljača

RepublikaFoto: printscreen
Sneg jedva gori, ni kapi vode

On je kako bi dokazao da "nema laži, nema prevare", kako se vidi na snimki, napravio grudvu od snega koji se nalazio na jednom od automobila. Zatim je ispod nje stavio plamen upaljača, ali se grudva nimalo nije topila kao da u njoj nema kapi vode. Na njoj je ostao samo mali crni trag, kao kada se zapali plastika.

Poslednjih godina sve su češći ovakvi narodni eksperimenti kojima pokušavaju da dokažu da je jedna od posledica zaprašivanja raznim hemikalijama iz vazduha i sneg koji je kao plastičan.

 

Ipak, ne radi se o misteriji ni posledicama trovanja. 

Zašto se sneg nije topio upaljačem?

Ukratko, zbog hemijskih i fizičkih svojstava snega.

Temperatura grudve je najčešće do desetak stepeni Celzijusa ispod nule. Plamenu upaljača je, i teoretski i praktično, potrebno vreme da grudvu dovede do tačke topljenja.

Zašto su na snegu vidljivi crni tragovi?

Upaljači, gas kojim su napunjeni (butan), ne sagorevaju u potpunosti. Šta bi to značilo na našem primeru? Butan, koji je ugljovodonik, nepotpunim sagorevanjem će, osim ugljovodonika i kiseonika, proizvesti više nusprodukata. Usled toga, dobijamo čađ i karakterističan miris sagorele plastike. Efekat je jači ukoliko se predmet, poput grudve na spornim snimcima, zagreva odozdo. Zagrejan vazduh će tako sa sobom podizati i sagorele čestice, koje će prijanjati na površinu predmeta, u ovom slučaju grudve. Čađ i miris ne dolaze tako od snega, već od upaljača.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Iako se specifičnost fenomena topljenja snega gotovo sezonski pojavljuje u formi mnogobrojnih teorija zavere, naučnici i naučni novinari gotovo će neumorno svaki put raditi na razotkrivanju takvih tvrdnji.

Jedan od njih je i Fil Plat, bivši astronom, koji se u svom ogledu upaljača i grudve, dodao neophodan produžetak i zaključak: postepeno zagrevanje snega vremenom će dovesti do potpunog pretvaranje snega u vodu. Nešto svežijeg datuma i pristupa, astrofizičar Nil de Gras Tajson je na TikTok-u obradio temu iz svog naučnog ugla.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading