MOŽETE LI DA REŠITE ZADATAK ZA ĐAKA PETAKA? Odrasli lupaju glavu i prepiru se oko tačnog rezultata

Autor: Republika

Razonoda

14.03.2021

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako bi većina klinaca ovu logičku i matematičku mozgalicu rešila bez problema, odrasli lupaju glavu i na drštvenim mrežama se ubiše od prepiranja koji je tačan rezultat. Šta vi mislite?

Foto: printscreen/tviter
Znate li rešenje četvrte jednačine

Zadatak deluje vrlo jednostavno i neodoljivo podseća na one mozgalice koje smo svi radili u osnovnoj školi. U priči su jabuke, banane i kokosi, a potrebno je da nakon tri jednačine sa rešenjem sami pronađete rešenje za četvrtu.

Prva tri koraka su veoma jednostavna, i nikome ne predstavljaju problem. Tri jabuke su 30, što znači da jabuka mora da bude 10. Jabuka i dva puta po četiri banane daju 18, a ako znamo da je jabuka 10, onda četiri banane sigurno daju broj 4.

Sledeća jednačina kaže da su četiri banane minus kokos jednako dva. Pošto su četiri banane zapravo 4, onda znamo da je kokos dva. Sve je to jasno, ali kod poslednje jednačine nastaje problem.

Jer, kokos (2) plus jabuka (10) plus banane (4) treba da da rezultat 16. Ali, nije!

Da li možete da uočite zašto?

Naime, ono što ljudma stalno promiče jeste činjenica da je u poslednjoj jednačini samo polovina kokosa, kao i veza od tri, a ne četiri banane. Polovina kokosa bi, dakle, trebalo da bude jedan, a ako su četiri banane bile 4, onda su tri banane 3.

Tako da je pravi rezultat 14.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading