Izvršena prva transplantacija glave na ljudskom telu

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

17.11.2017

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su uspešno izveli transplantaciju glave na lešu i spremni su da isti zahvat izvrše na živoj osobi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kanavero isitče da je sproveo prvu transplantaciju glave kod ljudi, što omogućava njegovom timu da nastave sa svojim poslom

Hirurg Serđio Kanavero postao je poznat po tvrdnjama da radi na prvoj transplantaciji ljudske glave dodajući da je uspešan test pokazao da se njegovi planovi ostvaruju. 

Izvedena transplantacija na lešu pokazala je da njegove inovativne tehnike za povezivanje kičme, nerava i krvih sudova uspešno spajaju dva tela. Takođe se dodaje da je uspešnu transplantaciju moguće izvršiti za 18 sati. 

Kanavero isitče da je sproveo prvu transplantaciju glave kod ljudi, što omogućava njegovom timu da nastave sa svojim poslom. 

Zbog kontroverznih tvrdnji o ovako ozbiljnim operacijama privukao je pažnju javnosti. Njegov prvi pacijent je Rus Valeri Spiridinov čija će glava biti zamrznuta, a zatim presađena na novo telo, telo donora, ističe Kanavero. 


- Prva transplantacija na čoveku, tj. lešu je gotova. Izveštaj će biti objavljen za nekoliko dana. Svi su rekli da je nemoguće, ali smo uspeli - dodao je on. 

Moguće je da naredna transplantacija bude izvršena ove godine, čak negde u Velikoj Britaniji. 

Pre operacije na lešu, njegov tim je transplantaciju glave izvršio na miševima i majmunima. 

Naučnici upozoravaju da bi naredna operacija mogla da ima ozbiljne posledice. Osim moguće smrti, postoji mogućnost da pacijent ima strašne bolove i probleme sa prilagođavanjem na novo telo, piše Independent.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading