(VIDEO) TEHNOLOGIJA KOJA DAJE NADU: Amerikanci klonirali životinju koja je uginula pre 30 godina

Autor:

Razonoda

21.02.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki naučnici klonirali su životinju koja je uginula pre 30 godina. Radi se o ugroženoj vrsti, crnonogoj feretki, američkom tvoru, koja pripada istoj porodici kao i lasice. Životinja rođena pre dva meseca klonirana je iz gena zamrznutih 1988. godine.

RepublikaFoto: Printscreen

Surogat majka klona bila je domaća feretka, a klonirana životinja dobila je ime Elizabet En. Rođena je 10. decembra i naučnici su tek sada objavili da su uspeli u kloniranju, prenosi AP.

Elizabet En klonirana je i rođena u ustanovi za ovu ugroženu vrstu u Fort Kolinsu, u američkoj državi Kolorado.

Ona je identična genetska kopija feretke koja se zvala Vilja, a uginula je 1988. godine. Viljini ostaci zamrznuti su u ranim danima DNK tehnologije.

Ova tehnologija daje nadu da će biti sačuvane ugrožene vrste, ali i da postoji mogućnost oživljavanja onih koje su izumrle.

- Biotehnologija i genetički podaci mogu da naprave razliku na tom polju, zajedno sa naporima za očuvanje vrsta - rekao je Ben Novak, vodeći naučnik biotehnološke organizacije "Rivajv end ristor" koja je obavila kloniranje.

Dugo se smatralo da su crnonoge feretke izumrle, jer su bile na meti farmera kojima su uništavali pašnjake. Međutim, 1981. godine otkriveno je da ih još ima i to tako što je pas jednog farmera doneo mrtvu feretku.

Tada su naučnici pokrenuli program očuvanja te vrste, pa ih je na hiljade pušteno u divljinu od devedesetih godina do sada.

Međutim, one su i dalje ugrožene zbog odsustva genetske različitosti, jer sve potiču faktički iz istog legla, od sedam životinja koje su u bliskom srodstvu.

Kada je Vilja uginula 1988. godine, njeno tkivo poslato je u "zamrznuti zoo vrt" u San Dijego zoo global, koji čuva zamrznute ostatke više od 1.100 vrsta.

RepublikaFoto: Printscreen

- Sa tehnikom kloniranja, u osnovi možemo da zamrznemo vreme i regenerišemo te ćelije. Sada smo daleko od mogućnosti da životinjama promenimo gene kako bismo ih učinili otpornijim, ali ta mogućnost ostaje za budućnost - rekao je Pit Gober iz američke agencije za očuvanje divljih životinja i riba.

Prošlog leta, kompanija "Viagen" iz Teksasa, koja inače klonira mačke po ceni od 35.000 dolara i pse za 50.000 dolara, klonirala je divljeg konja Prževaljskog, ugroženu vrstu iz Mongolije. Slično kao i crnonoga feretka, i oko 2.000 preživelih jedinki tog konja, potiču od samo desetak životinja.

Ta kompanija je klonirala i Elizabet En u koordinaciji sa "Rivajv end ristor" organizacijom.

Elizabet En je imala i sestru bliznakinju, ali je ona uginula tokom carskog reza kojim su došle na svet.

Kako navode naučnici, ona će začeti novu liniju crnonogih feretki koje će ostati u Fort Kolinsu kako bi bile proučavane i neće biti puštene u divljinu.

"Rivajv end ristor" navode da imaju u planu da kloniraju i runastog mamuta, ali i neke vrste ptica, iako je njihovo kloniranje složenije nego kod sisara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading