DA VAS NE BIJE MALER CELE GODINE: Ovo morate da uradite pre Božića! Naši stari tvrde da sa tim "teretom" ne smete da dočekate praznik

Autor: Republika

Razonoda

06.01.2021

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo običaja prati Badnji dan i Božić i to je dobro poznato. Međutim, mi otkrivamo jedan manje poznat i pomalo neobičan koji se praktikuje u Šumadiji...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kao što su brojni običaji poznati svima, tako je poznato i da se oni razlikuju u zavisnosti od dela Srbije u kom se veliki hrišćanski praznik obeležava. 

Za ovaj običaj saznali smo od starijih žena iz okoline Beograda...

One tvrde da sve što je pozajmljeno tokom protekle godine mora biti vraćeno do Božića jer će samo tako naredna godina biti uspešna. 

Pozajmica se odnosi, pre svega, na novac, ali i na različite predmete iz domaćinstva koje ste možda pozajmili od komšije ili rođaka i zaboravili da vratite. Sada je vreme da se prisetite svega! 

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Bilo da je reč o koferu, blenderu, nekoj posudi (poznato je da su ranije domaćice zbog nemaštine pozajmljivale razno posuđe za pripremu hrane, pa običaj datira iz tog vremena), odevnom predmetu, alatu ili bilo čemu sličnom, savet starih je da to vratite vlasniku pre Božića.

Najbolje je da to uradite dok ne padne mrak na Badnje veče jer posle toga ne bi trebalo da se krećete više. 

Ovo je običaj karakterističan za Šumadiju gde se i danas primenjuje, pa nije neobično da se dogodi da vam neko zakuca na vrata baš na Badnji dan kada nikako ne očekujete goste. Ipak, onaj koji vraća pozajmljeno, dolazi samo iz tog razloga, tako da ne posećuje dom onoga kome vraća "dug". 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

U srpskom narodu u tom delu Srbije veruje se da ako ne vratite pozajmljeno do Božića ne možete da očekujete da naredna godina bude uspešna. Ako ne vratite novac - nećete ga imati, ako ne vratite odeću - nećete moći da je pruštite sebi u novoj godini itd. 

Da bi nova godina bila berićetna u svakom smislu, morate sa se otarasite tog "tereta" iz prethodne i da ne ostajete nikome dužni, kaže staro narodno vreovanje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading