SPEKTAKULARNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Novi mineral pronađen u steni otkrivenoj pre 220 godina!

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

01.01.2021

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su otkrili novu vrstu minerala u steni koja je iskopana u rudniku u Kornvolu, u Velikoj Britaniji, pre 220 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mineral tamno zelene boje, nazvan "Kernovajt" po drevnoj kornvoslkoj reči koja označava ime tog okruga u Engleskoj, otkrio je tim naučnika iz londonskog prirodnjačkog muzeja na čelu sa Majkom Remzijem.

Remzi je rekao da je pre više od 100 godina otkrivanje novih minerala bila česta pojava u Kornvolu, kada su u tom okrugu mnogi rudnici još uvek bili aktivni, prenosi Skaj njuz.

Stena u kojoj su naučnici otkrili "Kernovajt" bila je od 1964. godine deo muzejske zbirke, ali se prvobitno smatralo da se u njoj nalazi "Lirokonit" – redak plavo-zeleni mineral otkriven i na drugim lokacijama u Kornvolu, ali i u nekoliko evropskih zemalja.

Stena je iskopana iz rudnika "Vil Gorland" u kornvolskom selu Sent Dej.

Taj rudnik je bio aktivan od 1790. do 1909. godine, a sada je na tom mestu izgrađen stambeni kompleks.

Skaj njuz navodi da su, prema poznatim podacima, pronađeni "Kernovajt" i još jedan primerak u privatnoj kolekciji jedini uzorci tog minerala na svetu.

- Nema ničega više. To je ugašsen lokalitet, ne možemo više tamo da se vratimo. Ono što imamo jeste neka vrsta male vremenske kapsule - rekao je Ramzi.

 

Stotinama godina naučnici su smatrali da su zeleni kristali varijacije "Lirokonita", ali je tim na čelu sa Remzijem dokazao da "Kernovajt" ima drugačiju hemijsku strukturu i da zato može biti klasifikovan kao novi mineral.

Svake godine u svetu bude otkriveno oko 100 novih minerala, ali je vrlo retko da oni budu sačinjeni od velikih i raznobojnih kristala kao što je slučaj s novom kornvolskom vrstom, dodaje "Skaj njuz"

Inače, rudnici kalaja su imali važnu ulogu u ekonomiji Kornvola, pogotovo u srednjem veku, a početkom 19. veka su otkrivene i zalihe bakra.

Sredinom 19. veka eksploatacija bakra i kalaja počela je da slabi, tako da je 1909. u potpunosti prekinuta.

Izgradnjom železničkih pruga početkom 20. veka turizam je postao najvažnija grana kornvolske ekonomije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading