ZA MNOGA SIGURNO NIKAD NISTE ČULI: Imena OVIH mesta u Srbiji su sačinjena od SAMO TRI SLOVA!

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

14.12.2020

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imena od tri slova lako se pamte, ali i razlikuju od drugih. Međutim, ovde nije reč o imenima ljudi!

RepublikaFoto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ
Foto: Ilustracija

U Srbiji, ali i Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji... Postoji veliki broj mesta koja su satkana od svega tri slova, a čak se i lakše pamte od onih sa smešnim ili komplikovanim nazivima.

 Izbrojali smo 40 mesta u Srbiji čije ime je satkano od svega tri slova.

Međutim, vredno je spomenuti i čuveni Ub, jedinu opštinu kojoj je ime sačinjeno od svega dva glasa.

1. Niš

Krenimo od najvećeg mesta - Niša. Jednostavno se čita i lako pamti. Ipak, izvorno je ime ovog grada bilo malo komplikovanije: Naissus.

RepublikaFoto: facebook.com/Dnevna doza prosečnog Nišlije
Foto: Ilustracija

2. i 3. Šid i Sot

Poslednja tačka na putu ka Hrvatskoj je mesto Šid, mirna sremska varošica koja nije ni selo ni grad, ali jeste opština koja obuhvata mnoga okolna naselja, među kojima još jedno malo mesto koje ima prosto ime: Sot.

4. i 5. Ada i Mol

Jednu malu bačku opštinu čine samo dva veća naselja: Ada i Mol i tri veoma mala sela nešto složenijeg imena. Kako je Ada smeštena uz Tisu, jasno je zaključiti poreklo imena, od reči ada. Međutim, selo Mol imalo je ranije nešto komplikovaniji naziv, koji se još koristi u mađarskom jeziku - Mohol, ali je vremenom skraćeno i sada je ovo mesto prepoznatljivo i jedinstveno po imenu Mol.

6. Bor

Ovaj grad počeo je da se razvija tek od 1903. godine, kada je tu otvoren rudnik i do danas njegovo ime vezuje se za rudarstvo. Ipak, ovo naselje postojalo je i nešto ranije, pa se spominjalo još u 18. veku.

7. Kać

Jedno selo u okolini Novog Sada ponelo je simpatično i jednostavno ime - Kać. Ovo naselje spominje se još u 13. veku, a veruje se da mu je koren keltska reč Katy (nasip, utvrđenje).

8. Deč

U Sremu, i to nedaleko od Beograda, nalazi se mesto Deč. Dakle, nije Beč, već - Deč. Ovo selo je nedaleko od Šimanovaca i pripada pećinačkoj opštini.

9. Sip

Jedan brod dugo je plovio Dunavom pod imenom Sip. A brodovi imena obično dobijaju po mestima. Međutim, jedino mesto koje sada nosi ime Sip u Đerdapskoj klisuri ima i dodatak u imenu "Novi" Sip. U svakom slučaju, reč je o imenu od tri slova i za pretpostaviti je da je postojao i "stari" Sip.

10. Ram

Kada smo kod Đerdapa i Dunava, red je da spomenemo i Ram, mesto poznato po skeli i starom gradu, istoimenoj tvrđavi.

11-15. Dol, Džep, Lug, Vrh, Rti

Sva ova mesta, kao i Ada, imaju jasne korene koji ukazuju na neke geografske karakteristike. Dol se nalazi u okolini Babušnice, Džep kod Vladičinog Hana, Lug na Fruškoj Gori, Vrh kod Kraljeva, ali i kod Bijelog Polja, dok su Rti nedaleko od Guče.

16. Goč

Goč je planina, ali postoji i istoimeno mesto. Ako već govorimo o planinama koje imaju samo tri slova u imenu, ne treba zaboraviti ni Cer.

Foto: youtube.com/Ivan Radojicic
Foto: Ilustracija

17. Vus

Potpuno neobično ime sela Vus deluje kao da smo doslovno slučajnim izborom dva suglasnika spojili samoglasnikom. Vus se nalazi u opštini Crna Trava i, nažalost, na prste se može izbrojati broj stanovnika.

18. Lok

Selo Lok nalazi se kod Titela. Zanimljivo je da se ono u istoriji selilo i vraćalo, pa nije uvek bilo na istoj lokaciji. Najpre je bilo na rečnoj adi, peščanom ostrvu, potom pod bregom, da bi se ponovo vratilo na adu, ali na drugi njen kraj.

19. Dub

Ovo mesto nalazi se u Bajinoj Bašti, a selo sa tim imenom postoji i u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i - Češkoj. Najmanje, dakle, ima 6 dubova u Evropi.

Šta biste vi uradili da ovo doživite? Posted by Republika on Thursday, December 10, 2020

20. Žuč

Žuč je žuta ili zelenkasta tečnost, koja nastaje lučenjem ćelija jetre kod većine kičmenjaka. Ali Žuč je i ime jednog sela kod Kuršumlije.

21. Saš

Na samoj granici sa Crnom Gorom, u opštini Tutin, nalazi se selo Saš. Dakle, ne Saša, ne Šaš, već - Saš.

22. Mur

Jedno veće naselje u kolini Novog Pazara, može se reći i prigradsko naselje, sa većinski bošnjačkim stanovništvom, zove se - Mur.

23. Hum

Mnogo toponima - mesta, brda, čak i jedna oblast nosi ime Hum, pre svega u Slavoniji i Bosni. I u Beogradu postoji Humska ulica. Međutim, i u Srbiji postoji mesto Hum, kao i planina. Mesto je kod Niša, a planina kod Tutina.

 

24. Gaj

U Banatu postoje Gaj, Vračev Gaj i Veliki Gaj. Međutim, ovaj toponim sigurno nosi i mnogo delova sela.

25. Bač

Čitava regija dobila je ime Bačka, baš po gradiću Bač. To je retko mesto u Vojvodini koje može da se pohvali istorijom od jednog i po milenijuma.

Prvi pisani tragovi o Baču potiču iz 6. veka.

26. Ljig

Mala varoš i istoimena opština prepoznatljivog imena nalazi se u Šumadiji. Ime Ljig spominje se još u 17. veku u zapisima Evlije Čelebije, koji je opisao "Lig mehri" - reku Ljig. Zanimljivo je da se na teritoriji ove opštine nalazi i naselje koje ima samo dva slova u imenu, a to je Ba.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

27. Trn

U Srbiji postoje dva mesta po imenu Trn - jedno u opštini Kuršumlija, a drugo u okolini Uroševca.

28. Šenj

Šenj, koji se piše "Chaignes" postoji u Francuskoj. Ali, i kod Kragujevac postoje dva Šenja - Veliki i Mali.

29. Čar

Selo Čar nalazi se nedaleko od Bujanovca, uz samu administrativnu liniju sa KiM.

30. Lis

Na teritoriji opštine Lučani nalazi se, osim sela Rti, još jedno koje se izgovara uz pomoć tri slova - Lis.

31-40. Duz, Nec, Bec, Dolj, Ade, Koš, Žač, Žub, Ujz, Žur

Na Kosovu i Metohiji postoji više mesta čije ime ima svega 3 slova: Duz, Nec, Bec, Dolj, Ade, Koš, Žač, Žub, Ujz, Žur.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading