Naučnici zaronili u misterioznu rupu i iznenadili se

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

09.11.2017

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Geolozi su još ranije otkrili postojanje takozvane plave rupe u sklopu Velikog koralnog grebena, ali naučnici su sada prvi put zaronili u misterioznu rupu i istražili je. Nalazi se oko 200 kilometara od ostrva Dejdrim na severoistoku Australije.

RepublikaFoto: instagram.com/johnny_gaskell
Zbog nestanka algi poslednjih nekoliko godina zabrinuli su se stručnjaci, koji se pribojavaju za ovu, jednu od najlepših i najbogatijih formacija na svetu, staru 25 miliona godina

Ono što je naučnike iznenadilo jeste da je, uprkos procesu izbeljivanja, koji je zahvatio Veliki koralni greben, ovo područje dom zdravih koralnih kolonija. Izbeljivanje nastupa kada korali zbog neoubičajenih uslova poput visokih temperatura mora počnu da izbacuju sićušće fotosintetičke alge, pa gube boju. Zbog nestanka algi poslednjih nekoliko godina zabrinuli su se stručnjaci, koji se pribojavaju za ovu, jednu od najlepših i najbogatijih formacija na svetu, staru 25 miliona godina. 



Morski biolog iz Vitsandejsa u Australiji Džoni Gaskel podelio je na svom Instagramu impresivnu fotografiju plave rupe iz vazduha uz koju je napisao: 

- Ovu plavu rupu su već opisali geolozi koji su sugerisali da bi mogla da bude starija i od poznate Velike plave rupe kod Belizea. Nalazi se na najmanje istraženom delu Velikog koralnog grebena, oko 200 kilometara od Dejdrima. Da bismo stigli tamo, morali smo da putujemo noću 10 sati i da pogodimo savršeno vreme plime i oseke. Ali, sve se isplatilo.“ 



Inače, ovo uliva nadu naučnicima da će se korali oporaviti, a to je moguće jedino ako temperatura vode malo padne i alge ih ponovo nasele, ali oporavak može potrajati čitavu deceniju. 

Veliki koralni greben dug je oko 2.300 kilometara i uvršten je na Uneskovu listu svetske prirodne baštine. Premda su domorodačka plemena Aboridžina na tom području stotinama godina lovili ribu i druge životinje, globalno otopljavanje i ljudski faktor u potpunosti su ga uništili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading