DONOSE NESREĆU! Srbi imaju jasna pravila o poklonima: Ovo je spisak stvari koje NIKADA ne treba da poklanjate dragim ljudima

Autor: opanak.rs, Republika

Razonoda

28.11.2020

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znate za ono - ako poklonite nekome upaljač posvađaćete se? To je samo jedno od mnogih pravila...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Koliko puta ste od mnogih ljudi čuli da nije dobro neke stvari poklanjati određenim ljudima? Oni to objašnjavaju čuvenim "ne valja", a sve to vuče korene u srpskoj tradiciji koja se godinama prenosi sa kolena na koleno. 

Zato vam izdvajamo neka od pravila prilikom odabira poklona, kako biste izbegli eventualne baksuzne i neprijatne momente.

– Nož, bodež, britva, igla, šilo… bilo da su ukrasni predmeti ili retke kolekcionarske stvari  ne poklanjaju se nikad onome s kim želite da očuvate prijateljske odnose. Poklanjanje ovih predmeta kod našeg naroda, kroz izvesno vreme, izaziva svađu i prekid odnosa. I kod suseda u Crnoj Gori poštuje se ovaj običaj. Oni, pak, smatraju da će onome ko pokloni nož izaći junaštvo iz kuće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

– Ne poklanja se i ne daje se u zajam jelo ili piće koje želimo da odnesemo za pokoj duše umrlima, jer se tako smatra da se pokojnik zbog ovog čina "prevrće u grobu".

– Seljaci ne poklanjaju nikad nikome bilo šta iz kuće onog dana kada izlaze na njivu prvi put u godini da zaseju žito. Čak se tog dana strogo ne sme ništa izneti iz kuće.

– Ne smeju se poklanjati još ikone, kolevka… koje domaćini sami treba da nabave, a kod naših starih nije smeo biti poklonjen ni pepeo sa ognjišta.

Joše jedan je običaj poklanjanja kod naših starih strogo poštovan:

– Verige, lanac, sindžir… metalne ili od drugog materijala načinjene karike. Nekad su visile iznad ognjišta. O njih se kačila posuda – kotlić u kojoj se kuvala hrana. Danas se koristi uglavnom za pripremu jela u prirodi. Pošto su građene od međusobno povezanih karika – alki, u neprekinutom čvrstom nizu, kao takve simbolizuju jedinstvo, snagu, zajedništvo, ali i onu snagu kojom se neko lišava slobode. Zato nikada ne valja poklanjati niti pozajmljivati bilo kakve lance i karike.

– Ne poklanja se, takođe ni upaljač momku ili prijatelju jer se tako smatra da će izazvati međusobnu svađu, konflikte, pa čak i raskid odnosa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šta se može desiti ako nekome poklonite sat, maramice, novac…

– Maramice takođe, jer je i danas mnogo sujevernih koji će pomisliti da im time želite neku nesreću.

– Postoji staro verovanje da ako devojka kupi momku sat, ili on njoj, počeće da otkucava čas njihovog rastanka.

– Jedno od osnovnih pravila je da se ne poklanja novac ili novčani bonovi. Međutim, danas je ustaljen običaj da se umesto poklona predaje poklon-čestitka sa novcem, odnosno da se u nekoj prodavnici uplati određena svota za koju će darivana osoba moći da izabere ono što želi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cveće se nosi u papiru ili celofanu samo do vrata stana, a domaćici se predaje odmotano — poklanjate cveće, a ne paket. Ženama cveće predaje muškarac. Običaj je da se poklanja neparan broj cvetova, jer se paran nosi na groblje. To ne važi za bukete od sitnog cveća.  Izbegavajte poklanjanje hortenzija, hrizantema i ljiljana, jer se to cveće takođe obično nosi na groblje.

Iz istog razloga nikada ne kupujte i ne poklanjajte veštačko cveće. Veruje se i da određena  boja cveća ima određeno značenje (crvena - ljubav, bela - nevinost, žuta - ljubomora i tome slično).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading