IZNENADIĆETE SE: Znate li koja je reč 2020. godine, a nije koronavirus?

Autor: Republika

Razonoda

11.11.2020

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč 2020. godine nije korona, nije kovid i nije koronavirus, ali itekako su povezani!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Collins Dictionary proglasio je "lockdown" rečju 2020. godine, kazavši kako ova reč predstavlja zajedničko iskustvo nekoliko milijardi ljudi.

Prema rečniku, "lockdown" se definiše kao "nametanje strogih ograničenja za putovanja, društvenu interakciju i pristup javnim prostorima".

Leksikografi su tokom 2020. godine registrovali 250.000 više korišćenja reči "lockdown" nego prošle godine kada je korišćena samo 4.000 puta.

Ostali pojmovi koji su u Top 10 najčešće upotrebljenih tokom ove godine su: društveno distanciranje, koronavirus, samoizolacija…

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

S druge stranice, skraćenica "BLM" (Black Lives Matter) zabeležila je porast upotrebe za 581 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na listi je i reč "Megxit", pojam nastao po uzoru na reč Brexit, korišćen za povlačenje vojvode i vojvotkinje od Saseksa s kraljevskih dužnosti.

– Jezik je odraz sveta u kojem živimo, a 2020. godina je umnogome uticala na sve nas. Pandemija je imala efekat na način na koji radimo, učimo, kupujemo i družimo se. S obzirom na to da mnoge zemlje ponovo ulaze u "lockdown", ovo je reč koja najbolje sažima godinu koja je na izmaku – rekla je Helen Njustid, savetnica za jezički sadržaj u Collinsu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading