MATEMATIČKI PRORAČUN: Predvidite boju očiju deteta na OVAJ način!

Autor: DDL, Republika

Razonoda

02.11.2020

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boja očiju se kreće od uobičajene smeđe do najređe zelene boje, a kombinacija boje očiju roditelja određuje i koju boju očiju će imati dete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Beba (Ilustracija)

ored standardnih plavih, smeđih i zelenih, određene genetske mutacije mogu dovesti do pojave crnih, ljubičastih ili pak crvenih očiju. Sama boja je nasledna poligenska osobina.

 

Ukoliko oba roditelja imaju plave oči, dete će u 99% slučajeva imati iste oči, a samo 1% je šansa da ima zelene. Nemoguće je, prema genetskim pravilima, da dete plavookih roditelja ima smeđe oči.

Ukoliko pak jedan roditelj ima plave, a drugi zelene oči, dete ima podjednake šanse da ima i zelene i plave oči, dok smeđe ne može imati.

Kada su u pitanju zelenooki roditelji, dete može imati zelene oči (75%), dok su šanse za plavim očima 25%, a za smeđim ne postoje šanse.

 
Ukoliko jedan roditelj ima plave, a drugi smeđe oči, dete može da ima smeđe ili plave oči, dok su šanse za zelenim gotovo nemoguće.

Ukoliko je kod roditelja prisutna mešavina smeđih i zelenih očiju, dete ima 12% šanse da ima plave oči, 7%  šanse zelene i 50% šanse za smeđe oči.

Oba smeđooka roditelja mogu da dobiju dete sa svim bojama očiju i to u procentima: plave 19%, zelene 7% i smeđe 74%.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading