Nemački muzej prikazuje dela iz decenijama skrivane kolekcije

Autor: Agencije,Republika

Razonoda

04.11.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 250 umetničkih dela koja je usamljeni kolekcionar decenijama skrivao od sveta, među njima i dela najverovatnije oteta od Jevreja za vreme nacističke vlasti, pojaviće se na izložbi u nemačkom muzeju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Izložba se fokusira na umetnine za koje se veruje da su otete od jevrejskih vlasnika za vreme nacizma i na dela čije poreklo nije utvrđeno

Slike, uključujući i dela Albrehta Direra, Kloda Monea i Kamija Pisara, od danas će biti izložene u bonskom muzeju Bundeskunštal, a potiču iz ogromne kolekcije koju je sakupio pokojni kolekcionar Kornelijus Gurlit. Vlasti su na kolekciju nabasale 2012, u Gurlitovoj kući u Minhenu, dok su istraživale poreski slučaj. 

Izložba se fokusira na umetnine za koje se veruje da su otete od jevrejskih vlasnika za vreme nacizma i na dela čije poreklo nije utvrđeno. 

Izložba u Bonu je deo duple izložbe pod nazivom "Gurlit: izveštaj o statusu". Drugi deo se odvija u Bernu, gde je izloženo oko 200 umetnina iz Gurlitove kolekcije, najvećim delom dela umetnika koje su nacisti označili kao "degenerisane". 

Tu se mogu videti ekspresionistički radovi Ota Diksa i Franca Marka. 


To su prve prilike da javnost vidi bilo šta od 1.500 umetničkih dela koja su pripadala Gurlitovom ocu Hildebrandu, trgovcu umetninama tokom nacističkog perioda. 

Bonska izložba za cilj ima da radove stavi u istorijski kontekst, osvetli život Hildebranda Gurlita, kao i sudbine jevrejskih umetnika, kolekcionara i trgovaca umetninama koji su postali žrtve nacizma. 

Kornelijus Gurlit je umro 2014. a testamentom je kolekciju ostavio muzeju u Bernu. Jedna nemačka fondacija radi na tome da se sva dela oteta od Jevreja vrate njihovim naslednicima. Izložba u Bonu će trajati do 11. marta, a ona u Bernu do 4. marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading