OPASAN NIVO ZRAČENJA NA MESECU! Kineska sonda otkrila potencijalan rizik za ljude

Autor: informer

Razonoda

27.09.2020

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svemirsko zračenje na Mesecu je dva do tri puta veće nego na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što će biti najveća opasnost za istraživače u budućnosti, otkrila je kineska lunarna sonda Čange-4.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kinesko-nemački tim je u američkom časopisu "SajensAdvansis" izneo podatke o zračenju koje je prikupio Čange-4, kineska sonda koja je sletela na daleku stranu Meseca u januaru 2019. godine.

Ovaj pronalazak je prvo puno merenje o izloženosti zračenju na Mesecu. Podaci su od vitalne važnosti i za Nasu, ali i sve druge subjekte koji planiraju da šalju astronaute na Mesec, prenosi CRI.

- Ovo je ogromno dostignuće jer imamo skup podataka koji možemo koristiti za merenje nivoa osnovnog zračenja i da bolje razumemo potencijalni rizik za ljude na Mesecu - rekao je Tomas Berger, fizičar iz medicinskog instituta Nemačke svemirske agencije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading