JEZIVA LEGENDA O DREKAVCIMA KRIJE TUŽNU PRIČU: Njih nisu želeli, pa se vraćaju po svoje! U ovom delu Srbije ih ima najviše

Autor: Republika

Razonoda

24.09.2020

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teško da postoji osoba u Srbiji koja nije bar jednom čula priču o strašnom stvorenju koje ispušta jezive urlike. Neki čak tvrde da su imali i bliske susrete sa njima, a da li ste se ikada zapitali odakle potiče legenda o drekavcima i koga oni zapravo predstavljaju. Naježićete se kada saznate...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Drekavac je biće iz mitologije južnih slovena. Verovanje je rašireno po istočnoj i zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Kosovu i Metohiji i Bosni.

Po legendi, drekavac je materijalna manifestacija umrle, nekrštene dece (najčešće beba, koje su majke odbacile, kopilad), koji ne može da nađe mir, pa proganja one koji su mu zgrešili u životu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako predanja kažu, drekavac je malo, dlakavo stvorenje, koje neprestano gazi na sopstveno krzno, a potom urla mešavinom dečijeg plača i vučjeg zavijanja.

- Ne bih mogao da opišem kakav je to krik, u njemu se sve pomešalo, počinje kao da dete zaplače, a onda se pretvara u bolan dugi krik - tako je jedan meštanin sela u Bosni i Hercegovini opisao svoj susret sa najstrašnijim bićem u srpskoj mitologiji.

Postoji verovanje da drekavac "dreči" cele noći u okolini kuće onog ko će umreti

Najčešće se šeta po grobljima, a žrtve davi u snu. Jako se plaši svetlosti, iako ne može biti uništeno dok ne nađe mir. Moderna verzija drekavca liči na mešavinu psa, mačke i lisice, a bilo je i verzija čovečijeg oblika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

POČECI PRIČE O DREKAVCU

Počeci priče o "drekavcu" sežu u našu daleku prošlost i pripadaju mitologiji južnih Slovena. Prema vizantijskom istoričaru Prokopiju, Sloveni su poštovali jednog boga, gospodara svega, koji je stvorio grom i munje - Peruna (u mnogim slavenskim jezicima Perun i danas znači "grom"). Istovremeno, Prokopije spominje i verovanja u razne demone i nimfe (vile).

Jedan od tih demona je i drekavac – manifestacija umrlog, nekrštenog deteta, koje ne može da nađe mir.

Prema narodnim verovanjima, drekavac se javlja uglavnom noću, u rano proleće. Nije dokazano da se plaši pasa. Najviše je viđan u Istočnoj srbiji, u skorije vreme u okolini Zaječara, a viđen je i u okolini Zlatibora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading