Saveti starijeg đavola mlađem: Zapis iz 1942. godine poput proročanstva savršeno opisuje svet u kojem danas živimo!

Autor: Mediji, Republika

Razonoda

18.09.2020

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan odlomak postao je viralan, a govori o "savetima starijeg đavola mlađem", a kako se navodi datira iz 1942. godine.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako se pretpostavlja, radi se o pismu koje stariji demon piše svom mlađem rođaku kao neku vrstu mentorskih saveta i podučava ga kako da dovede do propasti čoveka (tj. čovečanstvo) o kome u pismima govori samo kao o “pacijentu”.

Pročitajte ga pažljivo:

“Dok navike taštine i uzbuđenja lakomislenog života postaju sve ispraznije i neodoljivije (to je, na sreću, uspeh navike na užitak), opazićeš kako je sve ili ništa dovoljno da privuče čovekovu lutajuću pažnju. Ne treba ti više dobra knjiga, kakvu stvarno voli, da bi ga odvratio od molitve, rada ili spavanja. Svaka reklamna stranica jučerašnjih novina učiniće to.


Možeš ga navesti da svoje vreme ne provodi u zanimljivom društvu ljudi koji mu se sviđaju, nego u razgovoru sa ljudima prema kojima je ravnodušan, o stvarima koje su mu u suštini dosadne.

 

 

 


Dovešćeš ga i tako daleko da satima neće ništa raditi. Možeš ga zadržati dugo u noć i to ne zbog bučnog zadovoljstva nego samo da sedi u hladnoj sobi i bulji u ugasli kamin.

Svaka, za nas nepoželjna, zdrava, radosna delatnost može na taj način biti zakočena, a da mu ništa ne damo umesto nje. Tako na kraju čovek, kao jedan od mojih pacijenata pri svom silasku, može reći: “Sad shvatam da sam najveći deo života proveo tako da nisam činio ni ono što sam morao ni ono što sam voleo”.” — C.S. Lewis (1942)

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading