PRAVO LEGLO ZARAZE: Ovo u restoranu svi diramo, a na sebi ima preko 11.000 BAKTERIJA!

Autor: Krstarica, Republika

Razonoda

13.09.2020

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno ste čuli da je jelovnik jedan od najprljavijih predmeta u restoranu i na njemu se može nalaziti oko 185 000 bakterija. Zanimljivo, ali druga najprljavija stvar u restoranu nije toalet već se nalazi na vašem stolu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pre nego posegnete za njim, razmislite koliko je ljudi taj predmet dotaklo pre vas. Izgleda li čisto? Da li je površina lepljiva? Nažalost, nije neuobičajeno da restorani ponekad previde brigu o čistoći posude za biber. Isto se odnosi i na so, šećer, posude za sir, a posuda za biber se čini da ipak prednjači po broju bakterija koje se na njoj nalaze.

Prema istraživanju koje je sproveo  ABC News, u proseku se na posudi za biber nalazi oko 11.600 bakterija.

“Većina tih predmeta se samo prebriše ako izgledaju prljavo, a čak i tada samo krpicom koju zaposleni imaju pri ruci“, objasnio je Džonas Stikler, direktor organizacije ConsumerSafety.org i dodao: „I dok se u određenim restoranima ti predmeti ponovo pune i brišu, retko su dezinfikovani i pravilno očišćeni“.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Drugi užasan razlog, nastavlja Stikers, je taj što roditelji, kako bi umirili decu u restoranu, često dopuštaju da se igraju tim predmetima tokom obroka. To bi značilo da on može biti prekriven svime što se nalazi na ruci deteta, a znamo da oni vole da „guraju“ svuda.

“Čak i oni ljudi koji ne koriste so i biber kako bi poboljšali ukus jela te predmete će sigurno pomerati po stolu, a to je nešto o čemu se treba razmišljati danas kada je sve u znaku koronavirusa, a uskoro i gripa“, dodaje.

 

 

 

Uz bakterije, slanik i posuda za biber mogu biti okidači alergijskih reakcija. „One slučajno mogu da dodirnu hranu kada ih koristi osoba pre vas, ili čak upasti u posudu, pa ako je taj neko jeo školjke na koje ste jako alergični, javlja se rizik da ćete imati alergijsku reakciju“, dodaje Stikers.

“Umesto korišćenja posude sa začinima zamolite konobara da vam se jelo začini prilikom pripreme. A ako vam ne bude i dalje dovoljno slano… Pa idealna je prilika da smanjite unos soli u organizam, a organizam će vam na tome biti zahvalan“, zaključio je i dodao da je limun još jedna od prljavijih namirnica u restoranima, ali i u domu pa pre upotrebe obavezno s njega uklonite svu prljavštinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading