Ovde je Isus Hrist napravio svoje najveće čudo: Izraelski arheolozi otkrili čuveni biblijski grad

Autor: Sputnjik, Republika

Razonoda

06.09.2020

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski arheolozi saopštili su da su pronašli čuveni biblijski grad Vitsaida Galilejska. Prema Jevanđelju, Isus Hrist je tamo pozvao apostole i u njemu se dogodilo čudo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grad čudesa

"I izašavši Isus vide mnogi narod, i sažali mu se za njih, i isceli bolesnike njihove. A pred veče pristupiše mu učenici njegovi govoreći: Ovdje je pusto mjesto, a već je dockan; otpusti narod neka ide u sela da kupi sebi hrane. A Isus im reče: Nema potrebe da idu; podajte im vi neka jedu", pripoveda Matej u Jevanđelju. Učenici su odgovorili Hristu: "A oni mu rekoše: Nemamo ovdje do samo pet hljebova i dvije ribe". Blagoslovivši hranu, Hrist ju je podelio na nekoliko delova i dao je apostolima.

"I jedoše svi i nasitiše se, i nakupiše komada što preteče dvanaest kotarica punih. A onih što su jeli bješe ljudi oko pet hiljada, osim žena i djece", tako opisuje čudo Matej.

 

Ruska crkva neće predstavljati Isusa sa tamnom bojom kože

To je jedna od najpoznatijih scena Novog Zaveta. O drugom neobičnom slučaju se govori u Jevanđelju po Marku. Isusu dovode dvojicu slepih ljudi, koji mole za isceljenje. Spasitelj ide sa njima na mesto na kome nema mnogo ljudi.

Postoji mnogo čudesa, koje je Hristos napravio i sva su se dogodila u Vitsaidi Galilejskoj. Paradoks je da ništa nije ostalo od gradova u kojima je narod slušao propovedanja Hrista. Kapernauma, Magdala i druga mesta na obalama jezera Kineret su sada ruševine. Dok su Nazaret ili Jerusalim, čiji su stanovnici tražili Hristovo raspeće, procvetali.

Dva naselja

Ova činjenica inspirisala je istraživače da u drugoj polovini 20. veka počnu potragu za prvim hrišćanskim gradovima u Galileji, kako bi saznali zašto je baš u njima Hrist propovedao. Vitsaidu su tražili 32 godine, a krenuli su od grada Kapernauma. Tamo su 1968. godine pronašli ostatke vizantijskog hrama iz V veka, na čijem podu su bile dve ribe napravljene od mozaika. Ispod hrama su pronašli temelje objekta iz Hristovog vremena. Ispostavilo se da je kuća pripadala apostolu Petru.

 

Kapernaum se nalazi na severozapadu Galileje, u reonu Golanske visoravni. Ova teritorija je već decenijama predmet spora Izraela i Sirije. Zato naučnici nisu dugo mogli da pristupe ovoj teritoriji. Sredinom 70-ih godina 20. veka su uspeli i došli su do senzacionalnog otkrića da su postojale dve Vitsaide. Pitanje je u kojoj od njih je Isus Hristos činio čuda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading