(VIDEO) Verovalo se da je ova rasa pasa izumrla: Snimljen nakon 50 godina u planinama!

Autor: informer.rs, republika.rs

Razonoda

04.09.2020

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rasa pasa poznata kao „pevajući pas“ s Nove Gvineje ponovno je viđena u planinama Indonezije nakon što se čak 50 godina verovalo da je izumrla, prenosi Dejli Mejl.

RepublikaFoto: youtube.com/SilverCrossFox
Foto: Ilustracija

Ovaj pas dobio je svoj poseban nadimak zbog stvaranja harmoničnih zvukova svojim lavežom i zavijanjem.

Naučnici su uporedili DNK ovih pasa s divljim psima u zatočeništvu i došli do saznanja da je ova rasa nastala iz pasmine divljih pasa s Highlanda.

Pre ovog otkrića smatralo se da je pevajući pas najređa i najstarija pasmina pasa na svetu, ali nalazi sada potvrđuju da su to zapravo divlji psi s Highlanda.

Pevajući pas s Nove Gvineje (NGSD) prvi je put proučavan 1897. godine, a od 1970. godine više se nisu pojavljivali u divljini. Trenutno ih tek nešto manje od 300 živi u azilima, ali su izgubili velik deo svog genetskog sastava zbog brojnih ukrštanja.

Naučnici smatraju da divlji psi s Highlanda imaju gene koje su psi s Nove Gvineje izgubili dok su bili u zatočeništvu. Međutim, veruju da će njihovim ukrštanjem uspeti da ponovo stvore pravu populaciju pevajućih pasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading