(VIDEO) EVO KAKO DA PROVERITE DA LI DOVOLJNO SPAVATE: Postoji jednostavan test - trebaju vam kašika i poslužavnik!

Autor: Republika

Razonoda

04.09.2020

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada ne spavamo dovoljno, to negativno utiče na svaki deo tela, na naš fizički izgled i zdravlje uopšteno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U današnje vreme teško je imati dovoljno vremena za san, a posledice neispavanosti dolaze na naplatu kasnije - kroz smanjeni imunitet, povećan nivo stresa, sklonost debljanju...

Isprobajte test

Kako biste proverili da li spavate dovoljno, potrebno je uradite jednostavan test. Sve što vam je potrebno su kašika i poslužavnik (metalni), a test je najbolje da izvedete posle podne, nakon posla i nakon obroka. Legnite na krevet i pogledajte na sat da biste utvrdili kad ste tačno legli.

Namestite se udobno i pripremite atmosferu koja vam je najpogodnija za spavanje - zamračite prozore, upalite TV ili pustite laganu muziku ili pak ugasite sve, šta god vam odgovara.

Kašiku postavite u ruku, a ruku pustite da pada preko ivice kreveta ili kauča. Ispod ruke neka vam bude pripremljeni poslužavnik. Kad zaspite, zvuk treska kašike trebalo bi da vas probudi.

Rezultati

Odmah nakon buđenja pogledajte na sat i izračunajte nakon koliko vremena ste tačno zaspali. Ako ste zaspali za pet minuta i manje, to znači da vam ozbiljno manjka sna, te da bi to moglo da ima brojne posledice na zdravlje.

Ako ste zaspali u roku od 10 minuta, tada je to znak umerenog nedostatka sna, što je zapravo najčešći slučaj današnjeg doba, te bi trebalo da odvojite više vremena za odmor.

Ako ste zaspali nakon 15 minuta, to znači da imate tek blagi ili uopšte nemate manjak sna, odnosno telu odgovaraju doze koje dobija, isto kao i u slučaju ljudi koji nisu uopšte zaspali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading