(FOTO) POGLEDAJTE MAČIGNI SVETLOSNI FENOMEN: Misteriozni "Crveni vilenjaci" oduzimaju dah!

Autor: Republika

Razonoda

26.08.2020

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj svetlosni fenomen zapravo je jedan oblik munje, odnosno električnog pražnjenja koji često ima crvenu ili narandžastu boju pa se zbog toga zove "crveni vilenjak".

Za razliku od običnih munja, “crveni vilenjaci” javljaju se vrlo visoko, između 50 i 90 kilometara iznad grmljavinskih oblaka, i imaju različite oblike i vrste sjaja, navodi Evropska svemirska agencija.

“Crveni vilenjaci” se teško ulove kamerom jer njihova pojava traje samo nekoliko milisekundi i često se i ne primjećuju golim okom, nego samo posebnim kamerama.

Ali fotograf Stiven Hamel, koji se specijalizovao za snimanje noćnog neba, uspeo je u Teksasu da snimi spektakularnu fotografiju ovog neobičnog svetlosnog fenomena.

 

 

Hamel je za Biznis Insajder rekao da je ove godine ukupno snimio 70 sati videomaterijala i fotografija i “uhvatio” oko 70 “crvenih vilenjaka”, polovinu od njih tokom samo jedne oluje.

Neki “crveni vilenjaci”, poput onoga koji je Hamel fotografirao, imaju oblik meduze i izgledom podsećaju na vanzemaljski brod.

Ovakve nebeske meduze mogu biti izuzetno velike, a ona koju je fotografirao Hamel bila je dugačka oko 50 kilometara.

- Što je oluja snažnija i stvara više munja, veća je verovatnoća pojave crvenih vilenjaka - rekao je Hamel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading