SUKOB DVE SRBIJE! Kako je Radomir Konstantinović "nokautirao" Slobodana Jovanovića

Autor: Nedeljnik

Razonoda

23.08.2020

04:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio je to, makar u anegdoti, prvi "drugosrbijanski" bunt protiv većinske, "nacionalne Srbije". Osamdeset godina kasnije, ako bi se sumirala zaostavština drugosrbijanske ideje, moglo bi se reći da je to bio i najjači udarac.

RepublikaFoto: pixabay.com/printskrin
Radomir Konstantinović / Slobodan Jovanović

Slobodan Jovanović je voleo da jede pasulj. A pogotovo je uživao u pasulju kada bi došao na ručak kod kolege profesora sa Pravnog fakulteta Mihaila Konstantinovića, ministra u vladi Dragiše Cvetkovića i privatnog učitelja kralja Petra Drugog. Za stolom bi sedeo i Mihailov sin Radomir, koji je u to vreme, kao dete, bio zainteresovan za boks.

Tatin prijatelj Slobodan Jovanović mu je kupio bokserske rukavice. Mali Radomir, tada osmogodišnjak, potonji autor Filosofije palanke koja će se u različitim interpretacijama zacementirati kao Biblija "Druge Srbije", jednom prilikom je udario tatinog prijatelja Slobodana Jovanovića. I oborio ga sa stolice.

Nokautirao ga je. Bio je to, makar u anegdoti, prvi "drugosrbijanski" bunt protiv većinske, "nacionalne Srbije". Osamdeset godina kasnije, ako bi se sumirala zaostavština drugosrbijanske ideje, moglo bi se reći da je to bio i najjači udarac.

Ovu anegdotu iz života Radomira Konstantinovića zapisao je novinar i publicista Radivoj Cvetićanin u knjizi Konstantinović. Hronika, kojom su aktuelizovani njegov lik i delo kao složene pojave u društvu i književnosti, koje su igrom prilika i politike svedene "na jednu knjigu". I to na knjigu koja je istom igrom prilika svedena na naslov. Konstantinovićeva Filosofija palanke ostala je kao zvezda vodilja jednog ideološkog pravca u Srbiji, sa oreolom knjige za koju svi znaju, a niko je nije pročitao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading