(VIDEO) STRES STOP! Naučnici otkrili NAJUMIRUJUĆU PESMU SVIH VREMENA

Autor: DDL, Republika

Razonoda

21.07.2020

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sanjiva i umirujuća melodija koju proizvode klavir, gitare i elektronske matrice prirodnih zvukova je čarobna formula za borbu protiv stresa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Slušanje muzike (Ilustracija)

Slušanje muzike univerzalni je način za borbu protiv stresa, poboljšanje produktivnosti i za brže tonjenje u san.

Britanski ambijentalni bend Marconi Union uz pomoć neuronaučnika pre šest godina stvorio je najopuštajuću pesmu na svetu.

Slično kao što muzičari sarađuju s filmašima na stvaranju "soundtrack-a", bend je sarađivao s terapeutima tokom stvaranja pesme ‘Weightless’.

Istraživanje Mindlab International pokazalo je da je pesma smanjila nivo anksioznosti kod ispitanika za čak 65 posto.

Cilj je bio sniziti krvni pritisak, nivo hormona stresa i otkucaje srca kod slušalaca, a to su postigli zahvaljujući sanjivim i umirujućim melodijama klavira, gitare i elektronskim matricama zvukova iz prirode, kao i pažljivo raspoređenim elementima poput basa i ritma.

Učesnicima su dodeljeni zahtevni zadaci koje su morali da reše u što kraćem roku. To im je podiglo nivo stresa, a u pozadini su im puštane različite pesme koje su trebale da im pomognu pri opuštanju. Naučnici su im sve vreme pratili moždane aktivnosti, otkucaje srca, brzinu disanja i krvni pritisak.

Slušanje pesme ‘Weightless’ rezultuje takvom smirenošću da naučnici tvrde kako ju je opasno slušati dok vozite. Samo na Jutjubu preslušana je više od 55 miliona puta.

Ričard Talbot, jedan od članova benda Marconi Union, tvrdi da mu je rad s muzičkim terapeutima pomogao da shvati kako i zašto određeni zvukovi utiču na raspoloženje ljudi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading