6 budističkih misli za miran, srećan život i bezbrižnu budućnost

Autor:

Razonoda

05.07.2020

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budistička mudrost je poznata po tome što na život gleda jednostavno i trudi se da direktno prodre u suštinu postojanja. One nam mogu pomoći da se opustimo i da se na smireniji način suočimo sa svim okolnostima, bile one prijatne ili neprijatne.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Postoji nekoliko budističkih misli koje važe u svim situacijama i okolnostima i koje nam mogu pomoći da vodimo mnogo srećniji i ispunjeniji život, piše Sensa.

1. Pazite šta konzumirate

Uvek pazite kako hranite svoje telo i budite zahvalni na vitalnosti koju vam daje dobra hrana.

Pažljivo razmislite pre nego što kupite neku materijalnu stvar - da li vam je ona zaista potrebna ili imate želju da to posedujete koja je brzo prolazna. Duboko udahnite, razmislite i videćete da već imate dovoljno.

Obratite pažnju koje informacije konzumriate. Da li vam pomažu da se uzdignete duhovno i budete mudriji? Ili vam ipak donose nemir i nemaju smisao?

2. Stanite. Udahnite. Slušajte

Pažljivo birajte reči koje izgovarate. Pre nego što nešto brzo izgovorite, stanite i razmislite. Do čega će vaše reči dovesti? Šta šire oko sebe - razdor ili ljubav?

Slušajte pažljivo ljude sa kojim razgovarate. Dobar slušalac poseduje fantastičnu moć komunikacije. Samo slušanjem uspevate da razvijete međusobnu toleranciju, razumevanje i ljubav.

RepublikaFoto: pixabay.com

3. Vežbajte zahvalnost

Osvestite sve što posedujete. Ako redovno vežbate svesnu zahvalnost, to će doneti da svakodnevno osećate sve bolju povezanost sa svojim životom. Budite podjednako zahvalni za sve srećen stvari i sve izazove i iskušenja. Živimo u nemirnim vremenima kada se svako od nas suočava sabrojnim razočaranjima, iskušenjima i problemima. Ako ste zahvalni na svakoj životnoj lekciji, makar ona bila teška, oslobodićete se osećaja gubitka i stećićete pozitivan aspekat života koji vam pomaže da jednostavno živite.

Trudite se da svaki dan budete zahvalni

Delite radost, a ne negativno. Naučite da uživate u tuđoj sreći, a vaša će se sreća više puta povećavati - ovo je najbolji lek protiv zavisti.

4. Negujte empatiju i ljubaznost

Primetite kada je ljudima iz vašeg okruženja potrebna pomoć i pružite je bez odlaganja. Pokušajte da smanjite nečiju patnju kada god je to u vašoj moći. Posmatrajte životne situacije sa više aspekata.

Ako ne možete da čujete tuđu tugu, to je verovatno jer niste zalečili rane na svojoj duši. Negujte empatiju prema sebi i drugima.

RepublikaFoto: pixabay.com

5. Otkrijte mudrost

Negujte znatiželjan i gladan um. Takav um pomaže da se pronađe prava mudrost koja, zauzvrat, pomaže da se reše problemi i usmere druge na pravi put. Dakle, znanje transformirano u mudrost na kraju vodi do sreće.

Radoznali um će vam pomoći da pronađete mudrost

Budite otvoreni za mogućnosti koje se mogu pojaviti u bilo kojem trenutku. Vaš um može biti usmeren u različitim pravcima: ka prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, apstraktnim mislima ili analitičkom razmišljanju, i ne samo to. Svi oblici razmišljanja imaju korisnu ulogu. Zato ne gubite iz vida dsadašnji trenutak.

6. Prihvatite promene

Promene su sastavna istina našeg života.

Umesto da im se opirete i bežite od njih, prihvatite ih i prilagodite se toku sopstvenog života.

Možda na početku izgledaju zastrašujuće, ali nikada ne zaboravite da vam promene mogu doneti sjajne nove mogućnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading