Čitanje je zabavno: Šest načina da animirate decu da uče i budu aktivna!

Autor: Tatjana JOVANOVIĆ

Razonoda

24.06.2020

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle naporne školske godine, deca se veoma raduju raspustu jer je to vreme za odmor, opuštanje i druženje sa drugarima. Retko ćete videti da dete uzima samoinicijativno da čita ili uči na raspustu, osim ako mu to nije školski zadatak. Međutim, raspust uvek možete da iskoristite da kod svoje dece razvijate radne navike i ljubav prema učenju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Danijela Miletić Miladinović, klinički psiholog, specijalista razvojne psihologije i psihopatologije, za Srpski telegraf otkriva kako da zainteresujete decu da uče tokom raspusta jer će im to olakšati gradivo i pristup učenju kada počne školska godina.

- Osim što će poboljšati njihove saznajne i intelektualne sposobnosti, ove aktivnosti će smanjiti vreme koje deca provode za kompjuterom - kaže psiholog.

Kombinujte zabavne aktivnosti sa čitanjem

- Deca tokom raspusta imaju mnogo vremena za zabavu, kao što je odlazak u park, na bazen, u bioskop ili igranje igrica... Ali ne dozvolite im da se dosađuju tokom raspusta. Predložite im, na primer, da pre nego što krenu na bazen pročitaju knjigu koja za temu ima odlazak na bazen. Ako planirate da odvedete dete na utakmicu, kupite mu knjigu kojoj je glavna tema taj sport - savetuje Danijela za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Idite u biblioteke

Čitanje razvija dečju maštu, obogaćuje rečnik i znanje, uči ih pravim vrednostima, pooštrava dečje rasuđivanje. Odlazak u biblioteku sa detetom može biti zabavno ako zajedno sa njim budete birali knjige koje će ono čitati tokom raspusta.

- Kad vaše dete pročita knjigu, popričajte sa njim o tome šta je pročitalo. Buditi i vi sami primer detetu: ako vi budete čitali knjige, vrlo je verovatno da će se i dete ugledati na vas - dodaje naša sagovornica.

Idite u muzeje

Svaki veći grad ima muzeje koji na zanimljiv i drugačiji način predstavljaju istoriju. Neki od njih, kao što su Muzej iluzija, Muzej automobila ili Muzej nauke i tehnike, mogu biti odličan izbor. Deca koja nikad nisu videla telefon sa brojčanikom mogu biti oduševljena kada ga vide. Psihološka studija pokazala je da deca koja posećuju muzeje pokazuju viši nivo kritičkog razmišljanja, društvene tolerancije, bolje razumeju istorijske događaje, razvijaju sopstveni ukus za umetnost i kulturu, a sa ovim se slaže i naša sagovornica Danijela Miletić Miladinović.

Vodite ih na pijacu

Danijela kaže da je poželjno ići sa decom i u kupovinu.

- Svojevremeno je u jednom lancu supermarketa rađeno zanimljivo istraživanje. Na različitim mestima na policama postavljane su table sa pitanjima: kod mleka - koja životinja daje mleko i šta se sve od mleka pravi, kod hleba - od čega se pravi hleb, itd. Rezultati su pokazali da su ove table uticale na povećanje konverzacije između dece i roditelja u prodavnici. Isti tip razgovora možete i sami voditi sa detetom tokom kupovine.

Različite aktivnosti

Raspust je idealno vreme da provodite sa decom više vremena. Naučite zajedno neku novu pesmu, upoznajte ih sa likom i delom nekog pisca, pogledajte zajedno film, ispričajte im zanimljiv istorijski događaj o kom će tek učiti u školi. Izađite napolje i zajedno igrajte školicu, preskačite vijaču, zamolite ih da vas nauče neku igru koju su naučili u školi, igrajte karte, šah ili jamb... Možete i kuvati zajedno - za početak možete ispeći jaja ili palačinke, savetuje psiholog.

RepublikaFoto: Photo by Brandless on Unsplash
Foto: Ilustracija

- Pronađite aktuelne teme iz vašeg okruženja i svakodnevnog života i razgovarajte o njima sa decom. Možda i vi nešto novo naučite.

Pustite ih da se dosađuju

Pod ovom stavkom se ne misli da date deci telefon u ruke i da ih pustite. Danijela kaže da je deci potrebno vreme da budu sami sa sobom, da se isključe od spoljnjeg sveta i otkriju sopstvena interesovanja.

- Deca digitalnog doba naviknuta su da im neko drugi omogući zabavu - roditelj ili kompjuter. Zato je deci potrebno vreme da izbistre um i da sami razvijaju kreativne strategije za zabavu. Dakle, dozvolite deci da uživaju u slobodnom vremenu, ali im pokažite da učenje može biti i jedna od veoma zanimljivih aktivnosti na raspustu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading