Ceo dan vam se jedna pesma vrzma po glavi? Evo kako da se rešite ovog iritantnog osećaja!

Autor: novosti.rs, Republika

Razonoda

18.06.2020

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno vam se s vremena na vreme dešava da negde u prolazu čujete pesmu koja vam se ne dopada ili vam je čak vrlo iritantna, ali ne uspevate da je izbacite iz glave. Koliko god puta pokušavali da zaboravite na njene rime, ona vam i dalje opseda misli. Muči vas. Vrti vam se u glavi kao ringišpil. Dešava se da sebe čak uhvatite i da je uporno pevate. Kako protiv toga? Jednostavno - uz pomoć žvakaće gume.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tako je bar pokazala studija koja je objavljena u "Magazinu eksperimentalne psihologije". Stručnjaci su na osnovu tri mala eksperimenta dokazali da je u ovom slučaju žvaka stvarno rešenje.

Pokušavali su najpre da misli ispitanika zaokupe različitim radnjama, kao što je lupkanje prstima ili su im puštali druge pesme, ali nije vredelo. Oni su i dalje pevušili istu melodiju. Onda su im dali žvaku i desilo se čudo u istom trenutku - samo su prestali da pevaju spornu pesmu.

Istraživači su to objasnili na sledeći način - žvakanje su uporedili sa tihim govorom, jer se ustima oblikuju reči bez glasa. Zato žvakaća guma ima "moć" da zaustavi iritantnu melodiju, ali i da vam pomogne da se fokusirate na nešto što radite i pokušavate da završite, ali vam misli lete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading