Obratite pažnju: Kod konkurisanja za posao OVAJ detalj presuđuje da li ćete biti izabrani

Autor:

Razonoda

06.06.2020

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veštine saradnje, komunikacije, kao i pažnja koja je usmerena na detalje su one koje poslodavci najviše cene i koje bi trebalo posebno da istaknete ukoliko želite da budete primljeni na posao.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ove veštine menadžeri nazivaju "mekim veštinama" i naročito su važni već u prvoj fazi razgovora, kada će menadžeri dodatno pomno paziti na kandidate čije se međuljudske osobine i način komunikacije razlikuju od traženih,  rekla je glavna šefica kompanije za posredništvo u zapošljavanju "CareerBuilder", Mišel Armer.

- Tvrde ili tehničke veštine mogu se naučiti lakše od mekih veština, a na današnjem dinamičnom tržištu rada poslodavci često zapošljavaju kandidate koji možda nisu 100% kvalifikaovani za posao, ali imaju potencijal preuzeti ulogu. Meke veštine mogu pomoći menadžerima za zapošljavanje da odrede ima li neko potencijal i da li bi se dobro uklopio u postojeći kolektiv - rekla je Armer za CNBC.

U godišnjem istraživanju trendova zapošljavanja – oko 92% poslodavaca smatra da su meke veštine važne u fazi razgovora za posao, pri čemu četiri petine rangiraju međuljudske odnose jednako ili važnije od "tvrdih" veština. LinkedIn je u svom izveštaju o veštinama za 2020. prikazao meke veštine kao jedan od glavnih faktora koji utiče na odabir kandidata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Poslodavcu uvek iznesite pravu istinu o svojim mekim veštinama

Ovi rezultati istraživanja ukazuju na to da bi kandidati trebali koristiti intervju kao priliku da istaknu svoje najjače meke veštine, vodeći računa da budu autentični i daju primere koji potkrepljuju njihovu priču.

- Česta greška koja može naštetiti kandidatu za posao je da samo nabroji one meke veštine za koje veruje da ih ima bez da za to pruži dokaze, navede primer ili pozadinu svoje tvrdnje - rekla je Armer.

Međutim,  vrlo je važno i da ono što činite odražava vaše reči. Ako, na primer, kažete da obraćate pažnju naa detalje, proverite da li su vaši odgovori na e-mail kompanije kod koje konkurišete ispravni.

- Ovakve greške odmah mogu da ukažu na to da ipak niste obazrivi kada su u pitanju detalji - rekla je Mišel Armer.

Meke veštine ne dolaze prirodno svima, posebno u razgovoru za posao. Ali, primećuje Armer, vežbanjem se mogu usavrštit.

- Jedan od načina vežbanja je zapisati sve različite meke veštine o kojima planirate razgovarati i pokušati navesti tri primera koja najbolje održavaju ono što navodite kod poslodavca - predložila je Armer, ohrabrujući kandidata da razmišlja izvan okvira i svakodnevno ponavlja ovaj zadatak kako bi što bolje ušao u ulugu koju želi da obavlja na budućem radnom mestu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading