U pećinama Resave živi 28 vrsta šišmiša, ne prenose koronu, a neki tamane ove insekte

Autor: Tanjug

Razonoda

07.05.2020

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pećinama Beljanice i Kučajskih planina, računajući i najapoznatiju Resavsku pećinu kod Despotovca, živi 28 vrsta šišmiša, ali nisu prenosici koronavirusa, uzročnika sadašnje pandemije, tvrde planinari Despotovca i Svilajnca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Među njima je i širokouhi ljiljak veličine svega šest centimetara, koga su, pre 15 godina otkrili istraživači Biološkog istraživačkog društva "Josif Pančić" iz Beograda. Ovaj slepi miš je otkriven na Beljanici, gde je registrovano 28 vrsta šišmiša, rekli su planinari Tanjugu.

Samo u pećini Bela sela, registrovano je 18 vrsta slepih miševa, a ima ih i u Vlaškoj i Radoševskoj pećini, ističu planinari. U ove delove Donje i Gornje Resave, u kojoj je mnogo malih i velikih pećina, ističu planinari, preko 25 godina, po letu, dolaze istraživači, uglavnom studenti Biološkog fakulteta, ali i gimnazijalci, zaviruju u najskrovitija mesta i osmatraju šišmise.


Pred mrak razapinju specijalne mreže iznad vodotoka reke Resave i hvataju slepe miševe za proučavanje a došli su, tvrde planinari, i do podatka da "jedan najmanji šišmiš za noć, kada se kreće, pojede oko tri hiljade komaraca kojih zato ih nema na Resavi i Beljanici".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading