Šokantno otkriće naučnika: Severni pol klizi ka Rusiji! Evo šta nas čeka u budućnosti!

Autor: Tanjug

Razonoda

06.05.2020

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom proteklih godina severni magnetni pol Zemlje ubrzano se pomerao od Kanade ka Rusiji, a grupa evropskih naučnika tvrdi da je razvila model kojim je moguće pouzdano opisati ovu pojavu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Koristeći podatke prikupljene pomoću satelita autori naučnog istraživanja, koje je koordinirao univerzitet u Lidsu u Velikoj Britaniji, izmerili su promene u Zemljinom magnetnom polju tokom proteklih 20 godina u nastojanju da načine model koji prikazuje pomeranje severnog magnetnog pola, navodi BBC.

Model koji su naučnici razvili pokazuje da će severni magnetni pol, koji se do sada pomerao za najviše 50-60 kilometara godišnje, nastaviti da ide ka Rusiji!

Utvrdili su i da će se njegovo kretanje vremenom usporiti, ali nije moguće prevideti da li će se on u budućnosti vratiti na prethodnu poziciju.

Zbog promena u kretanju rastopljenog metalnog jezgra u unutrašnjosti planete dolazi do promene u jačini negativnog magnetnog fluksa u područjima koja se nalaze iznad njega i upravo zbog toga je severni magnetni pol od arktičkog područja Kanade krenuo ka Sibiru, prešavši i Međunarodnu datumsku granicu.

Kada je reč o svakodnevnom životu, brzo pomeranje severnog magnetnog pola Zemlje dovelo je do potrebe za učestalijim ažuriranjem navigacionih sistema, uključujući i onih koji se koriste za prikazivanje geografskih mapa na mobilnim telefonima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading