Staroegipatske sfinge premeštene u centar grada

Autor: Tanjug

Razonoda

03.05.2020

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti u Egiptu saopštile su danas da su četiri staroegipatske sfinge premeštene na trg Tahrir u Kairu, veoma prometan kružni tok u samom centru tog grada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako navodi AP, ovaj potez je izazvao kritike arheologa i drugih delova javnosti, koji su izrazili strahovanje da sfinge mogu biti oštećene usled veoma visoke zagađenosti vazduha u gradu, a u toku je i sudski postupak pokrenut sa ciljem poništavanja odluke o njihovom premeštanju.

Ne precizirajući datum, jedan zvaničnik izjavio je da će restaurirane sfinge, dopremljene iz Luksora, ostati u drvenim sanducima do zvaničnog otvaranja trga posle radova na njegovoj obnovi.

Kako podseća agencija, na istom trgu prošle godine je postavljen obelisk pronađen u području delte Nila severno od Kaira, a predsednik Abdel Fatah el Sisi pokušao je da opravda taj potez, ističući da obelisci i drugi spomenici ukrašavaju centralne trgove gradova na Zapadu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading